Veelgestelde vragen: coronavirus

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. Voor zowel jou als werknemer als voor ons als werkgever roept dat vragen op. Wij scheppen graag duidelijkheid, gebaseerd op de door de overheid opgestelde regels. Lees deze goed door zodat je weet waar je aan toe bent.

Ik heb Corona of symptonen

  • Ik heb symptomen, wat moet ik doen?
    Het is netjes om snel contact op te nemen met Proflex Personeel en met het bedrijf waar je werkt. We adviseren je om je direct te laten testen op het virus en om thuis te blijven tot de uitslag bekend is.
  • Ik laat me testen, krijg ik doorbetaald terwijl ik wacht op de uitslag?
    Terwijl je op de testuitslag wacht, gelden de normale regels als bij ziekte. Je gaat ziek uit dienst. Heb je recht op een Ziektewetuitkering? Bij een geldige ziekmelding ontvang je een Ziektewetuitkering. Als je uitslag negatief is en je niet te ziek bent om te werken, kun je direct weer aan de slag.
  • Ik heb corona, word ik doorbetaald?
    Als er corona bij je is vastgesteld, gelden de normale regels zoals deze gebruikelijk zijn bij ziekte. Het maakt niet uit hoe ziek je bent. Je gaat ziek uit dienst. Heb je recht op een Ziektewetuitkering? Bij een geldige ziekmelding ontvang je een Ziektewetuitkering.

Een gezinslid of huisgenoot heeft symptonen

  • Een gezinslid of huisgenoot heeft symptomen, wat moet ik doen?
    Het is netjes om snel contact op te nemen met Proflex Personeel en met het bedrijf waar je werkt. We adviseren je om thuis te blijven terwijl de persoon met klachten zich laat testen en om niet naar werklocaties te komen tot de uitslag bekend is.
  • Een gezinslid of huisgenoot laat zich testen en ik blijf thuis. Krijg ik doorbetaald?
    Hier zijn nog geen officiële regels voor, maar over het algemeen geldt het volgende: zolang je niet werkt, krijg je geen loon. Als de uitslag van de test negatief is, kun je direct weer aan de slag.
  • Een gezinslid of huisgenoot heeft corona en ik blijf thuis. Krijg ik doorbetaald?
    Ten eerste adviseren we je om tien dagen thuis te blijven. Voor doorbetaling zijn nog geen officiële regels, maar over het algemeen geldt het volgende: zolang je niet werkt, krijg je geen loon. Wanneer jij ook klachten krijgt, adviseren we je om je ook te laten testen.

Ik ben nauw in contact geweest met iemand waarbij het virus is vastgesteld.

Ben je langer dan 15 minuten in contact geweest met iemand waarbij corona is vastgesteld en hebben jullie geen anderhalve meter afstand gehouden? Dan gelden dezelfde regels als wanneer een gezinslid of huisgenoot van je corona zou hebben, ook als je geen symptomen hebt. We adviseren je om je direct te laten testen op het virus en om thuis te blijven tot de uitslag bekend is. Zolang je niet werkt, krijg je geen loon.

Ik voel me onveilig op werk en wil daarom niet komen werken

  • Ik ben bang om besmet te raken op een werklocatie, mag ik thuisblijven?
    Je mag niet zomaar beslissen om niet meer naar werk te komen. Jouw werkgever moet ervoor zorgen dat je veilig kunt werken. Vind jij je arbeidsomstandigheden onveilig, bijvoorbeeld omdat je tot een risicogroep behoort, dan breng je dit eerst ter sprake bij je werkgever. Die moet er vervolgens wat aan doen om de situatie te verbeteren. Ook neem je contact op met Proflex Personeel, zodat wij op de hoogte zijn van de situatie. Wanneer arbeidsomstandigheden niet verbeterd worden, mag je thuisblijven. Neem ook in dit geval weer contact op met Proflex Personeel en je werkgever.
  • Ik kan niet veilig werken en blijf daarom thuis, krijg ik doorbetaald?
    Wanneer je niet veilig kunt werken en bijvoorbeeld tot een risicogroep behoort, mag je het werk neerleggen. Echter, omdat je niet komt werken, zal je contract worden verbroken.
  • Ik kan veilig werken, maar besluit toch om voor de zekerheid thuis te blijven. Wat gebeurt er nu?
    Hier zijn nog geen officiële regels voor, maar over het algemeen geldt het volgende: zolang je niet werkt, krijg je geen loon. Omdat je niet komt werken, zal je contract worden verbroken.

Mijn werkgever laat me niet meer naar werklocaties komen

Een werkgever is verplicht op te zorgen dat er veilig gewerkt kan worden. Als er de mogelijkheid is dat jij besmet bent met het coronavirus, mag de werkgever er daarom voor kiezen om je niet naar werklocaties te laten komen. In dit geval kun je het beste contact opnemen met iemand van Proflex Personeel, dan kunnen we samen de situatie bespreken.

Ik wil naar het buitenland, ben in het buitenland, of ben in het buitenland geweest

  • Ik wil naar het buitenland op vakantie, mag mijn vakantie worden geweigerd?
    Als je vakantiedagen opneemt vanwege een reis naar het buitenland, dan is het netjes om je bestemming door te geven aan je werkgever. Als de door jouw gekozen reisbestemming in een oranje of rood gebied ligt, mag de werkgever je vakantie weigeren.
  • Ik zit vast in het buitenland vanwege corona, wat gebeurt er nu?
    Omdat je niet kunt werken, zal je contract worden verbroken.
  • Ik ben in het buitenland en voel me ziek, wat moet ik doen?
    Wanneer je ziek wordt tijdens je vakantie geeft je dit direct door aan je werkgever en aan Proflex Personeel, dagen waarop je ziek bent gelden namelijk niet als vakantiedagen. Mocht het lastig zijn om aan te tonen dat je ziek bent, dan kun je worden gevraagd om een ziekteverklaring van een buitenlandse arts.
  • Ik ben in het buitenland geweest, moet ik in quarantaine?
    De overheid heeft een lijst met risicobestemmingen opgesteld. Dit zijn de landen waar een code oranje of code rood geldt. Als je terugkomt uit één van deze risicobestemmingen, adviseren we je om tien dagen thuis in quarantaine te blijven. Kijk voor een actuele lijst met risicobestemmingen op de website van de overheid. De periode van thuisquarantaine is vooralsnog een dringend advies en geen verplichting. Echter, als je niet in quarantaine gaat, mag je werkgever je de toegang tot werklocaties ontzeggen.
  • Ik ben in het buitenland geweest en blijf nu thuis in quarantaine. Krijg ik doorbetaald?
    Hier zijn nog geen officiële regels voor, maar over het algemeen geldt het volgende: zolang je niet werkt, krijg je geen loon. Eventueel kun je wel vakantie opnemen tijdens je quarantaine, in dat geval krijg je wel doorbetaald. Je werkgever kan je niet verplichten om vakantie op te nemen.

Ik werk op locaties net over de grens

Als je werkt op locaties net over de grens, in Duitsland of België, dan mag je gewoon nog naar je werklocaties reizen. Hierbij moet je wel goed rekening houden met de regels die in het betreffende land gelden. Deze regels kunnen verschillen met de regels die je in Nederland kent. Eventueel kun je je werkgever vragen om extra voorlichting wat betreft de veiligheidsomstandigheden.

Het coronavirus en privacy

  • Ik heb corona, met wie wordt deze informatie gedeeld?
    Je werkgever mag nergens vastleggen dat je positief bent getest op het virus. Ook mag deze informatie niet gedeeld worden met andere werknemers. Mocht er een kans zijn dat andere werknemers ook zijn besmet, dan is het de taak van de GGD om deze werknemers in te lichten en verdere verspreiding te voorkomen.
  • Mijn werkgever vraagt naar mijn gezondheidstoestand, mag dit?
    Nee, jouw werkgever mag niet vragen naar jouw gezondheid of naar de oorzaak van jouw gezondheidsklachten, want hij of zij is geen arts. Een werkgever mag niet aan je vragen of je corona hebt, ook ben je niet verplicht om je werkgever in te lichten over een positief testresultaat. Dit doet de GGD. Je werkgever mag geen conclusies trekken over je gezondheid gebaseerd op je vakantiebestemming of door bijvoorbeeld je temperatuur op te nemen. Je werkgever mag je wel voorlichting geven.

Noodmaatregel overbruggen voor werkbehoud (NOW)

De NOW is een tegemoetkoming die is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies door de coronacrisis te ondersteunen. Met de tegemoetkoming kunnen werkgevers hun werknemers doorbetalen en in dienst houden. Proflex Personeel voldoet niet aan de voorwaarden voor het aanvragen van de NOW. Omdat Proflex Personeel geen aanspraak kan maken op de tegemoetkoming, kunnen wij ook geen loon doorbetalen wanneer jouw werk stopt of deels wegvalt. We adviseren je een (gedeeltelijke) WW-uitkering aan te vragen bij het UWV.

Maak een afspraak voor een coronatest.

Bron: NBBU