Een baan in het groen?

Algemeen – 25 Jan 2022

Begin jij enthousiast te worden over een baan in het groen, maar ben je toch nog niet helemaal overtuigd? Geen probleem, wij helpen je graag bij het maken van deze beslissing! Daarnaast kan het zo zijn dat je je afvraagt welke werkzaamheden er eigenlijk bij komen kijken in de groenvoorziening. Daar kunnen we kort over zijn, genoeg!

Wanneer je de overstap naar een baan in het groen maakt, kan het eerste instantie overweldigend zijn. Waar begin je en wat houden de functies nu eigenlijk in? Om je een antwoord op deze vragen te geven, lichten wij in deze blog de meest voorkomende functies in het groen voor je toe.

1. Medewerker schoffelploeg

Iedereen zonder ervaring, maar met een flinke dosis motivatie, begint als medewerker schoffelploeg. De functie verklapt het natuurlijk al, maar je zal voornamelijk gaan schoffelen. Gaat dit goed, dan kun je leren snoeien en hagen knippen. Als medewerker schoffelploeg werk je meestal in het hoogseizoen, wat loopt van mei tot september.

2. Medewerker groenvoorziening

Wanneer je beschikt over meer ervaring, dan kun je aan de slag als medewerker groenvoorziening. Als groenvoorziener werk je voornamelijk in het openbaar groen. Naast de reguliere werkzaamheden als schoffelen, snoeien en hagen knippen, verricht je ook meer machinewerk. Denk hierbij aan een bosmaaier, bladblazer of een kettingzaag. Als groenvoorziener werk je meestal van maart tot november.

3. Hovenier onderhoud

Voor een functie als hovenier onderhoud, moet je voldoen aan een aantal eisen. Zo moet je een hoveniersopleiding hebben afgerond en al beschikken over enige ervaring in het groen. Een hovenier onderhoud werkt meer in het particuliere groen en dus bij mensen thuis. Het werk van een hovenier onderhoud bestaat voornamelijk uit onkruidbestrijding, snoeien, hagen knippen en werken met een bosmaaier of motorkettingzaag. Als hovenier onderhoud werk je meestal van februari tot november.

4. Hovenier aanleg

Voor een functie als hovenier aanleg is het vooral van belang dat je beschikt over twee rechterhanden. Je bent namelijk constant bezig met het aanleggen van particuliere tuinen. Het plaatsen van schuttingen, bouwen van veranda’s en het leggen van bestratingen behoort tot jouw takenpakket. Met een werkverleden in de bouw of als timmerman, is de overstap naar hovenier aanleg zo gemaakt! Als hovenier aanleg, kun je over het algemeen het hele jaar rond werken.

5. Voorman groenvoorziening (meewerkend)

Een voorman groenvoorziening beschikt naast een afgerond groen- of hoveniersopleiding over meerdere jaren aan ervaring. Hij/zij weet meerdere ploegen van 2 tot 4 medewerkers aan te sturen en is daarnaast zelf ook nog actief in het veld. Als voorman groenvoorziening kun je het hele jaar rond werken. 

6. Machinist tuin- en parkmachines

Een baan in het groen is niet per definitie een baan waarbij je alleen met de handen werkt. Wanneer jij ervaring hebt op diverse machines kun je ook aan de slag als machinist. Zo kun je werken op een zitmaaier, shovel of quad. Ben jij meer van de grotere machines? Dan kun je ook aan de slag op een tractor! Hiervoor moet je wel beschikken over een geldig rijbewijs en aantoonbare ervaring. Afhankelijk van de machine en jouw ervaringen werk je in het hoogseizoen of het jaarrond.

Met een baan in het groen zijn er dus volop doorgroeimogelijkheden waardoor jij je steeds verder kunt ontwikkelen! Ben je nu helemaal overtuigd om de stap naar het groen te zetten? Dan helpen wij jou graag bij het vinden van die leuke baan! Bekijk direct een van onze vacatures en solliciteer online, of bel met een van onze recruiters.