Hoe werkt een uitzendbureau?

27 Jan 2022

Zoek je werk, dan kun je je inschrijven bij een uitzendbureau. In het woordenboek staat de betekenis van een uitzendbureau als volgt uitgelegd: een uitzendbureau is een organisatie die werkkrachten ter beschikking stelt aan bedrijven. Maar wat is een uitzendbureau precies? En hoe schrijf je je eigenlijk in bij een uitzendbureau?

Wat doet een uitzendbureau

Een uitzendorganisatie bemiddelt tussen mensen die werk zoeken en werkgevers die op zoek zijn naar personeel. Bemiddelen betekent hier, dat er wordt geprobeerd een samenwerking tussen de werkzoekende en de werkgever tot stand te brengen. Werkzoekenden komen in dienst bij een uitzendbureau en worden van daaruit ‘uitgezonden’ naar andere bedrijven.

Een uitzendbureau leert werkzoekenden eerst goed kennen. Aan de hand van een cv en een kennismakingsgesprek, gaat een medewerker van een uitzendbureau op zoek naar de perfecte baan voor iedereen die zich ingeschreven heeft. Hierbij wordt natuurlijk gelet op de werkervaring en de woonplaats van de werkzoekende, maar ook wordt er goed gekeken naar wat voor werk iemand leuk vindt om te doen.

Proflex Personeel vindt persoonlijk contact erg belangrijk. Naast de gewone taken die wij als uitzendbureau uitvoeren, het bemiddelen en het zoeken naar banen, zijn wij ook een vast aanspreekpunt voor werkzoekenden in de branches groenvoorziening en grond-, weg- en waterbouw. Door onze ervaring met werk in de buitenlucht spreken wij jouw taal. Je zult ons een aantal keren per jaar tegenkomen op je werklocaties.

Wat is een uitzendkracht

Je bent nog geen uitzendkracht wanneer je je hebt ingeschreven bij een uitzendbureau. Het inschrijven bij een uitzendbureau is voor een werkzoekende geheel vrijblijvend. Je zit op dat moment nog nergens aan vast, pas wanneer je een baan accepteert teken je een arbeidsovereenkomst.

Zodra je gaat werken bij een werkgever, via een uitzendbureau, ben je een uitzendkracht. Vaak kom je tijdelijk bij de werkgever over de vloer. Meestal worden uitzendkrachten ingezet voor de duur van één project, één seizoen of als snelle vervanging van een vaste medewerker. Uitzendkrachten en vaste medewerkers hebben veelal dezelfde rechten: ze verdienen gewoon hetzelfde!

Proflex Personeel doet niet aan weekjeswerk. Hoewel flexibel werken vaak één van de aantrekkingskrachten van het uitzendwerk is, houden wij juist ook van vastigheid. Bij Proflex Personeel doen we ons best om mensen een heel (groen)seizoen aan het werk te houden bij dezelfde werkgever, waar mogelijk zelfs jaarrond. Door onze goede contacten met werkgevers kun je bij goed functioneren al snel vast in dienst komen.

Wie zijn de klanten van een uitzendbureau

Het vinden van personeel neemt heel veel tijd in beslag. Bedrijven die regelmatig op zoek zijn naar nieuw personeel doen er dan ook goed aan om de werving en selectie van nieuwe medewerkers uit te besteden aan een uitzendbureau. Vooral uitzendbureaus met een specialisatie in een bepaalde branche kunnen handig zijn, omdat deze bureaus precies weten waar op gelet moet worden bij het invullen van een functie. 

De klanten van een uitzendbureau zijn dus werkgevers, naar werkzoekenden wordt verwezen met het woord ‘kandidaten’. Uitzendbureaus mogen geen vergoeding vragen van werkzoekenden voor de arbeidsbemiddeling die ze doen. Als je je inschrijft bij een uitzendbureau, kost dit dus nooit geld. Via services die aan klanten, de werkgevers, worden geboden, verdient een uitzendbureau geld.

Inschrijven bij een uitzendbureau

Het inschrijven bij een uitzendbureau is zo gepiept! Veel uitzendbureaus hanteren een online vragenlijst die je makkelijk via hun website in kunt vullen. Proflex Personeel heeft het je nog makkelijker gemaakt.  Wanneer je via ons inschrijfformulier je naam, e-mailadres, telefoonnummer en cv opstuurt, nemen we zelf contact met je op!

Sommige werkzoekenden vinden het fijner om zich tijdens een afspraak op het kantoor van het uitzendbureau in te schrijven. Dit is persoonlijker. Wij ontvangen werkzoekenden graag op ons kantoor in Apeldoorn. Bel ons voor een afspraak, dan zetten wij alvast een kopje koffie of thee voor je klaar. 

Wat gebeurt er na een inschrijving?

Wanneer je je hebt ingeschreven bij een uitzendbureau, wordt er een heel proces in werking gezet. Een medewerker van het uitzendbureau neemt contact met je op om je cv te bespreken. Samen kijken jullie naar je werkervaring en bespreken jullie welk werk je graag zou willen doen. Ben je in het bezit van handige certificaten of diploma’s? Dan worden deze ook besproken. Wanneer het uitzendbureau een compleet beeld heeft van jou als werkzoekende, gaan het bureau voor je aan de slag. Dit betekent dat werkgevers worden benaderd en je via het uitzendbureau aan hen wordt voorgesteld. Is er een bedrijf dat interesse heeft in je cv? Dan mag je langskomen om kennis te maken met de werkgever. Bij Proflex Personeel proberen we een zo compleet mogelijk beeld van je te krijgen. Graag bellen we referenties om een goed idee te krijgen over hoe je bent als werknemer, maar dit is niet verplicht. Wanneer we je cv voorleggen bij een bedrijf krijg je dit ook direct te weten. Wanneer het niet meteen lukt om een baan voor je te vinden, hoor je dit gelijk. Wij blijven natuurlijk voor je zoeken, maar ondertussen weet jij waar je aan toe bent. Dat is wel zo fijn. Wanneer je langs bent geweest bij een werkgever en het goed tussen jullie klikt, kun je via het uitzendbureau bij de werkgever aan de slag!