Stratenmaker: gereedschap en machines

27 Jan 2022

Stratenmakers zijn er in alle soorten en maten. Dit geldt ook voor de soorten bestrating en werktechnieken die je tegenkomt wanneer je het over straten hebt. Sierbestrating in een achtertuin wordt op een heel andere wijze gelegd dan een grote parkeerplaats bij een winkelcentrum. Een stratenmaker komt vaak in ieder geval in aanraking met werkschoenen, kniebeschermers en de bouwradio. Maar welk gereedschap en welke machines komen er nog meer uit de werkbus van een stratenmaker?

Maten uitzetten – rolmaat, meetwiel of meetband

Voor een verharding kan worden aangelegd, moeten eerst maten worden uitgezet. Daar komt meteen een handig stuk gereedschap bij kijken. Het uitzetten van maten kan met een simpele rolmaat, zoals veel mensen deze in hun gereedschapskist hebben liggen. Professionele stratenmakers gebruiken ook wel een meetwiel of meetband voor het uitzetten van maten, maar het principe blijft hetzelfde.

Afgraven – schep en kraan

Vervolgens wordt een stuk grond afgegraven, hier komen de stenen in te liggen. Dit graven kan met de schep gebeuren bij kleine oppervlakken, maar kan ook machinaal met een (mini) kraan gebeuren. Kranen zijn machines die je regelmatig in de buurt van een stratenmaker zult vinden. De afgraving hoeft meestal niet heel diep te zijn, zolang de stenen die je gaat leggen er maar goed inpassen. Bij normale stenen is dit zo’n 20 centimeter. Bij bijna iedere stap in het proces gebruikt de stratenmaker gereedschap én machines.

De basis – trilplaat, trilstamper en wals

De afgraving wordt opgevuld met gestabiliseerd zand. Dit is zand dat deels uit cement bestaat, waardoor het uit kan harden. Het zand wordt machinaal afgetrild met een bijvoorbeeld een trilplaat, trilstamper of wals. Dit vormt de basis voor goed straatwerk. De wals wordt voor grote oppervlakken gebruikt. Trilplaten en trilstampers kunnen ook op smalle plaatsen komen en zijn makkelijk mee te nemen.

Stenen plaatsen – afrijlat en egalisatieschuif

Voor je stenen plaatst, is het noodzakelijk dat de afgraving helemaal egaal is. Dit doet de stratenmaker bijvoorbeeld met een rij. Rijen haal je met de hand langs het afgetrilde zand. Vaak heeft de rij een waterpas, zodat de afgraving helemaal vlak is. Je kunt een afgraving ook grofweg vlak maken met een egalisatieschuif. Stenen worden gemengd geplaatst.

Puntjes op de i – bandenzaag en steenknipper

Wanneer stenen of tegels gemengd worden gelegd, heb je altijd ruimte over aan de randen van je verharding waar geen hele steen meer geplaatst kan worden. Om de puntjes op de i van verharding te zetten, moeten tegels doormidden worden geknipt of stenen doormidden worden gezaagd. Deze klus kan met een bandenzaag of steenknipper worden geklaard, de naam van de machines zegt het al!

Afwerking – trilplaat, borstel en bezem

De stratenmaker is bijna klaar. Eigenlijk ziet de aangelegde bestrating er nu al helemaal af uit, maar aan de afwerking moet eigenlijk nog begonnen worden. De stratenmaker pakt nu zijn of haar laatste gereedschap en machines van de dag erbij. Opnieuw moet er worden afgetrild, zodat er geen lucht tussen de stenen en het zand achterblijft. Bij het aftrillen moet er ditmaal voor worden gezorgd dat er een goede rubbermat onder de trilplaat bevestigd is, want anders raken de net gelegde stenen beschadigd. Vervolgens wordt zand tussen de bestrating geborsteld met een bezem of borstel.

Machinaal straten

De Tiger-Stone, het afgelopen decennium is er veel over te doen geweest. Deze vernieuwende, enorme machine is een Nederlandse uitvinding. Dagelijks kan de Tiger-Stone een paar honderd vierkante meter aan bestrating leggen. Stratenmakers hoeven met deze manier van machinaal straten niet meer op hun knieën te zitten, maar het leggen van bestrating blijft zwaar werk. Stenen moeten namelijk nog wel in de machine worden geladen. Machinaal straten met de Tiger-Stone wordt voornamelijk ingezet voor noodbestratingen en rechte wegen.

Wil jij het vak stratenmaken, en de gereedschappen en machines die daarbij komen kijken, goed leren kennen? Bekijk dan onze vacatures. Heb je al enige ervaring met het vak en wil je bijvoorbeeld machinaal leren straten? Dan kunnen we je wellicht aan een baan als stratenmaker helpen! Openstaande vacatures in de grond-, weg- en waterbouw & infra, die vind je bij Proflex Personeel.