Wat is een hovenier?

18 May 2022

Het beroep hovenier ken je vast wel. Iets met tuinen, toch? Ja – en nog veel meer! Als hovenier ben je van het ontwerp tot het onderhoud aan het werk in de tuin. In deze blog lees je alles over: wat een hovenier doet, hoe je een hovenier wordt en het salaris dat je verdient.  

Wat is een hovenier?

Een hovenier is in het kort iemand die een tuin aanlegt en deze onderhoudt. Je moet je voorstellen dat een tuin er tegenwoordig heel anders uitziet dan vroeger. Bij een tuin denk je al snel aan een paar planten en een gazon. Tegenwoordig krijg je met allerlei andere onderdelen in de tuininrichting te maken: vijvers, grindpaden, grote bloembakken, tuinverlichting, pergola’s en grote terrassen. Je kunt het zo gek niet bedenken! Zelfs een tuin op je dak is mogelijk. Je werkt vaak zelfstandig of samen met een klein team. We onderscheiden twee soorten binnen het vak: hovenier aanleg en hovenier onderhoud.

Hovenier aanleg

Als hovenier aanleg ben je, zoals de naam al zegt, bezig met het aanleggen van tuinen. Je begrijpt inmiddels dat dit niet zomaar gebeurd is. Je hebt uiteraard verstand van bloemen, planten en bomen, maar je kan ook bestraten, irrigatiesystemen plaatsen en de klant adviseren.

Hovenier onderhoud

Als er eenmaal een tuin is, dient deze natuurlijk ook onderhouden te worden. Als hovenier onderhoud ben je hier mee bezig. Denk dan aan het snoeien van hagen, struiken en bomen, onkruid bestrijden, gazon maaien en schoffelen.

Zakelijk of particulier?

Je werkt voor zakelijke of particuliere klanten. Als je voor een zakelijke klant werkt, kunnen dit bijvoorbeeld bedrijfstuinen zijn of in het openbaar groen. Bij het openbaar groen moet je denken aan parken en plantsoenen van de gemeente. Werk je voor particuliere klanten, dan is dit bij iemand thuis.

Gereedschappen en machines

Om je werk goed uit te voeren, heb je verschillende gereedschappen en machines nodig. Je kan hierbij denken aan:

  • bijl
  • bladblazer
  • bosmaaier
  • drukspuit
  • hark
  • heggenschaar
  • kruiwagen
  • palentrekker
  • schoffel
  • terrasreiniger
  • trimmer
  • tuinzaag
  • waterpas

Wat is het salaris van een hovenier?

Het salaris hangt sterk af van de werkervaring en opleidingsniveau. We hebben een handig overzicht gemaakt, van alle functies die wij kennen: leerling tot uitvoerder. Let op: de salarissen zijn een indicatie.

Leerling hovenier
Als leerling hovenier ben je nog bezig met je BBL-opleiding. Hoveniersbedrijven zijn vaak op zoek naar leerlingen, zodat ze je alle kneepjes van het vak kunnen leren. Vaak is er de mogelijkheid om door te groeien.
wel een opleiding, geen werkervaring
Functiegroep 1: 1.710,32 – 2.038,56*

Assistent hovenier
Als assistent hovenier ondersteun je bij de werkzaamheden. Je hebt een opleiding gedaan, maar nog weinig ervaring. Door ervaring op te doen kun je vaak doorgroeien zodat je zelfstandig kan werken.
wel een opleiding, 0-1 jaar werkervaring
Functiegroep 2: €1928,36 – €2.195,40 *

Hovenier aanleg / hovenier onderhoud
En dan ben je klaar voor het echte werk! Je hebt al 1 of 2 jaar ervaring, maar kan nog niet zelfstandig aan de slag. Wel kun je alle werkzaamheden uitvoeren in een team.
wel een opleiding, meer dan 2 jaar ervaring, niet zelfstandig werken
Functiegroep 3: €2.076,68 – €2.464,28*

Vakbekwaam hovenier aanleg / vakbekwaam hovenier onderhoud
Je bent vakbekwaam als je al langer ervaring hebt en ook zelfstandig je werk kan doen. Je kan met alle machines overweg die erbij komen kijken.
wel een opleiding, meer dan 3 jaar ervaring, kan zelfstandig werken
Functiegroep 4 en 5: €2.195,40 – €2.742,00*

Voorman hovenier
Als voorman stuur je een team aan van hoveniers, onderhoud je het contact met klanten en doe je administratieve taken. Hiervoor heb je al jaren ervaring en kun je leidinggeven.
vakbekwaam, kan zelfstandig werken en leidinggeven
Functiegroep 5 en 6: €2.320,88 – €2.952,92*

Leidinggevend / uitvoerder / projectleider
Als uitvoerder of projectleider sta je meer boven het werk. Je gaat over de planning, de begroting en stuurt meerdere projecten aan.
€2.952,92 – €6.500,00*

CAO

FNV is een vakbond die samen met de VHG tot een CAO komt: deze vind je hier. 

Welke opleiding heb ik nodig om hovenier te worden?

Er zijn door het hele land mbo-opleidingen in de groenvoorziening te volgen. Een opleiding is vaak op niveau 3 en kan 2 tot 4 jaar duren. Meestal is dit een BBL- of BOL-opleiding waarbij je werk en leren combineert. Wij hebben een verdeling gemaakt per provincie.

GroningenTerra Mbo & Terra Next
FrieslandNordwin College
DrentheAbiant
OverijsselZone College
FlevolandAeres MBO
GelderlandVeluweplant & Aeres MBO
Noord-HollandClusius College
Zuid-Holland: Wellant MBO  (ook in Noord-Holland en Utrecht) & Lentiz MBO
Noord-Brabant: Prinsentuin College & Yuverta
LimburgCitaverde College
ZeelandScalda

Heel Nederland: AOC / ROC

Certificaten

Meestal heb je voor dit werk een VCA Basis certificaat nodig. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Dit kun je via verschillende organisaties vaak al binnen één dag halen. Heb je een meer leidinggevende functie, dan is een VCA Vol nodig. Deze gaat wat dieper in op de theorie.

Belangrijke eigenschappen

Bij het werk komt veel kijken. Iedere tuin is weer anders, dus ook ieder project is verschillend. Ook de aanpak verschilt weer per project. Hoe ga je daarmee om? Deze eigenschappen zijn erg belangrijk.
– Je denkt proactief mee, komt met eigen ideeën en oplossingen
– Je hebt oog voor detail. Of het nu een struik, schutting of bloemenperk is, jij werkt altijd nauwkeurig.
– Je kan zelfstandig werken. Vaak werk je als hovenier zelfstandig of in een klein team. Je werkzaamheden kun je wel zelfstandig verrichten.
– De klant staat bij jou altijd op 1. Je bent dan ook klantvriendelijk.
– Je denkt en werkt resultaatgericht.
– Werken als hovenier betekent altijd werken in de buitenlucht. Je bent dan ook een harde werker en laat je niet tegenhouden door het weer!

Wil jij werken als hovenier?

Zie jij een baan als hovenier wel zitten? Dat begrijpen we! Zo’n baan is lekker afwisselend. Heb je een liefde voor de groenvoorziening en heb je misschien al wat ervaring opgedaan? Wij hebben volop vacatures voor je!  Check al onze vacatures om te kijken of er een leuke baan voor je bij zit!

* De salarissen zijn gebaseerd op uitbetaling per 4 weken.