Wat is een medewerker groenvoorziening?

27 Jan 2022

Zodra het gras in het voorjaar weer gaat groeien en het onkruid zijn weg vindt tussen de stenen door, is het zover: het groenseizoen is begonnen! Het gras moet gemaaid worden, de struiken gesnoeid en het onkruid gewied. Wie gaat daarvoor zorgen? De medewerker groenvoorziening natuurlijk! Maar wat is een medewerker groenvoorziening, welke opleidingen kan je hiervoor volgen en wat verdien je? 

Wat is een medewerker groenvoorziening?

Onze nummer één vacature is toch wel de medewerker groenvoorziening. Niet zo gek, want als het groenseizoen is begonnen zijn groenvoorzieners hard nodig. Als groenvoorziener ben je bezig om het groen in de openbare ruimtes te onderhouden. Van parken en plantsoenen tot bedrijfstuinen en bermen. Je werkt vaak in opdracht van gemeentes, provincies of bedrijven. De taken van een medewerker groenvoorziening zijn:

  • Bladruimen en bladblazen
  • Grasmaaien
  • Hagen knippen
  • Harken
  • Kanten steken
  • Kleinschalig straatwerk
  • Onkruid bestrijden
  • Schoffelen
  • Zagen (dunnen bosplantsoen)
  • Zwerfvuil opruimen

Welke gereedschappen gebruikt een medewerker groenvoorziening?

Werken in het groen betekent dat je veel met je handen werkt. Om het werk zo functioneel mogelijk uit te voeren, zijn er gelukkig allerlei handige machines uitgevonden. Om het werk in het groen goed uit te voeren, heb je onder andere met deze gereedschappen en machines te maken:

  • Bladblazer
  • Bosmaaier
  • Hark
  • Heggenschaar
  • Motorkettingzaag
  • Onkruidbrander
  • Schoffel
  • Snoeischaar

Wat is het salaris van een medewerker groenvoorziening?

Het salaris van een groenvoorziener hangt af van de werkervaring en opleidingsniveau. In dit overzicht vind je de functies met de bijbehorende salarissen.

Assistent groenvoorziening / beginnend medewerker groenvoorziening
Heb je nog geen ervaring in het groen en heb je nog nooit gewerkt met de tuin- en parkmachines, maar wil je wel graag werken in het groenonderhoud? Dan kun je beginnen als assistent of medewerker groenvoorziening. Je bent dan vooral bezig met schoffelen, harken en onkruid weghalen, zonder machines te gebruiken.
geen opleiding, geen werkervaring
€ 1700 – €1900

Medewerker groenvoorziening
Als medewerker groenvoorziening heb je bij voorkeur al enige ervaring opgedaan in het groen. Je bent bekend met de machines die erbij komen kijken, hebt een opleiding in het groen gevolgd en al enige werkervaring.

wel opleiding, 0-1 jaar werkervaring
€1900 – €2100

Vakbekwaam medewerker groenvoorziening
Je werkt al meerdere jaren in het groenonderhoud, kent alle machines en hebt er ook enkele certificaten voor. Je kan zelfstandig werken, maar ook in teamverband.

wel opleiding, vanaf 1-2 jaar werkervaring, kan zelfstandig werken
€2100 – €2300

Meewerkend voorman groenvoorziening
Als meewerkend voorman heb je al jaren ervaring in het groen en ben je in staat om leiding te geven aan een ploeg van meer dan 3-5 personen en soms meerdere ploegen. Je houdt overzicht en beheert de planning, geeft aansturing en motiveert de ploeg. Zelf help je ook mee met het werk.

wel opleiding, meer dan 2 jaar werkervaring, kan zelfstandig werken
€ 2200 – €2500

Voorman groenvoorziening
Je hebt al zeker 5 jaar ervaring in de groenvoorziening, kan meerdere ploegen aansturen, onderhoudt het contact met de uitvoerder en projectleiders. Je houdt de voortgang in de gaten van het project en rapporteert de bevindingen.

wel opleiding, meer dan 5 jaar werkervaring, kan zelfstandig werken en leidinggeven
€2500 – €2800

Welke opleiding en certificaten zijn er nodig voor het werk in de groenvoorziening

Opleidingen

Door het hele land zijn er Mbo-opleidingen in de groenvoorziening te volgen. Meestal is dit een opleiding op niveau 2, 3 of 4 en duurt deze ongeveer twee jaar. Een verdeling per provincie:

GroningenTerra Mbo & Terra Next
FrieslandNordwin College
DrentheAbiant
OverijsselZone College
FlevolandAeres MBO
GelderlandVeluweplant & Aeres MBO
Noord-HollandClusius College
Zuid-Holland: Wellant MBO  (ook in Noord-Holland en Utrecht)
Noord-Brabant: Prinsentuin College & Yuverta
LimburgCitaverde College
ZeelandScalda

Certificaten

Om in de groenvoorziening aan de slag te gaan, heb je een grote voorsprong wanneer je over enkele certificaten beschikt. We hebben de certificaten voor je op een rijtje gezet.

VCA Basis
De VCA Basis is bij de meeste bedrijven een must. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. De VCA Basis ie en certificaat die vaak in enkele dagen te behalen is en gaat met name om hoe je veilig kan werken.
Duur: 1 dag / online, 10 jaar geldig

Veilig werken langs de weg
De cursus Veilig werken langs de weg is een cursus waar je leert hoe je veilig langs een autoweg kan werken. Aangezien je in de groenvoorziening ook vaak werkt langs provinciale wegen of snelwegen of in woonwijken en straten, is zo’n certificaat zeker een pre.
Duur: 1 dag, 5 jaar geldig

WNB (Wet Natuurbescherming)
De Wet Natuurbescherming gaat over houtopstanden (voorheen Boswet), Soortenbescherming (voorheen Flora en Faunawet), gebiedsbescherming (voorheen Natuurbeschermingswet) en Faunabeheer en schadebestrijding.
Duur: 1 dag cursus (excl. studietijd), 5 jaar geldig

BRL 9101
Een BRL 9101 cursus gaat in over hoe je bebording aan dient te brengen langs provinciale en andere doorgaande wegen.
Duur: 2 dagen, 3 jaar geldig

BVO (Basis Veiligheid Openbare ruimte)
De BVO is een cursus die vooral op Mbo-opleidingen vanaf leerniveau 1 worden gegeven. De cursus is een soort VCA Basis, maar dan geschikt voor jongeren zonder praktijkervaring.
Dag: middelbare opleiding, 5 jaar geldig

Certificaat bosmaaier
Om te werken met een bosmaaier, vragen sommige werkgevers om een certificaat. Met name als je fulltime met een bosmaaier op pad gaat is een certificaat een must. Tijdens deze cursus leer je werken met een bosmaaier in stedelijke gebieden.
Duur: 1 dag, onbeperkt geldig

Certificaat motorkettingzaag
Een motorkettingzaag is een machine waar je voorzichtig mee om moet gaan. Dit kan snel misgaan! Je leert veilig werken met een motorkettingzaag, het onderhoud en gevarenherkenning.
Duur: 3 dagen, onbeperkt geldig

Eigenschappen van een goede groenvoorziener

Een baan in het groen is niet voor iedereen weggelegd. De belangrijkste eigenschappen hebben we voor je op een rijtje gezet.

  • Je bent een harde werker, ook fysiek gezien
  • Je beschikt over technisch inzicht
  • Communicatief vaardig
  • Je bent een buitenmens
  • Leergierig
  • Nauwkeurig

Werken als medewerker groenvoorziening?

Lijkt het jou leuk om te werken in het groen, dan is dat natuurlijk leuk om te horen! Als uitzendbureau in de groenvoorziening hebben we volop vacatures openstaan in het groen, dus als je geïnteresseerd bent, check dan zeker even onze vacatures als groenvoorziener.