6 tips: zo bereid je je tuin voor op de lente

17 Mar 2022

Is jouw tuin al klaar voor de lente? De mooiste paarse krokussen staan al in het park, de vogels fluiten en ook de eerste lammetjes lopen in de wei. Na veel koude en regenachtige maanden is je tuin ook wel toe aan een opfrisbeurt! Met deze 6 tips maak je je tuin klaar voor de lente.

1. Onkruid, weg ermee

Onkruid in je tuin, niemand die daar blij van wordt. De eerste stap om je tuin na zijn winterslaap weer wakker te schudden is door het onkruid te bestrijden. Hoe doe je dat? Je kan het onkruid handmatig bestrijden met je handen of een schoffel. Kokend water kan ook helpen! Wil je liever helemaal geen onkruid? Je kan ook gebruik maken van bodembedekkers zoals boomschors of houtsnippers. Zo krijgt het onkruid geen kans om te groeien.

Meer weten over onkruid bestrijden? Lees onze handige tips!

2. Bemesten maar

Je tuin is na zijn winterslaap wel toe aan een goede maaltijd. Met bemesten geef je je tuin de voeding die hij nodig heeft! Bemesten kun je het beste in het voorjaar doen, zodat de bloemen en planten straks goed kunnen groeien. Je kan dit doen met kunstmest of met organische meststoffen. Vergeet met het bemesten vooral niet je gazon, ook deze is wel toe aan een opkikker.

3. Tuingereedschap kan weer van zolder

Vanaf nu is het tijd om je tuin weer volop de aandacht te geven. Wel zo fijn als je dan weet waar je die schoffel en fijne snoeischaar vorig jaar hebt gelaten. Oh, en die hark die vorig jaar in september kapot is gegaan, maar je toen geen zin had om een nieuwe te kopen… Kortom, zorg voor goed tuingereedschap!

4. Grote schoonmaak van je tuin

Hoog tijd voor een lenteschoonmaak. Heb jij tegels in je tuin, een terras of tuinmeubelen? Door al het regen van het afgelopen seizoen kunnen deze flink zijn aangetast. Voor het reinigen van je tuintegels kun je een hogedrukspuit gebruiken. Heb je last van groene aanslag op je tuintegels? Hierbij kan strooi- of keukenzout wonderen verrichten!

5. Snoei!

Grote kans dat er in jouw tuin wel struiken, heggen of grote planten staan. Het is belangrijk om deze met regelmaat te snoeien. Wanneer jij de dode takken weg snoeit, stimuleert dit de groei. Zo weet je zeker dat ze straks weer volop in de bloei staan wanneer de lente echt is begonnen!

6. Kleur, kleur, kleur!

Misschien wel het leukste aan de lente zijn al die kleurige bloemen. Wie wordt daar nou niet vrolijk van? Narcissen, pioenrozen, hyacinten in alle kleuren van de regenboog! Na bovenstaande stappen is je tuin er klaar voor en kun je alle bloemen die je wil gaan planten. Sfeer gegarandeerd.

Hopelijk kun jij je tuin met deze tips helemaal voorbereiden op het voorjaar. Wil je meer lezen over tuinen? Lees het op onze blog.