Tips om onkruid te bestrijden

26 Jan 2022

Onkruid in de tuin, daar wordt niemand blij van. Behalve dat onkruid er meestal niet mooi uitziet, kan het ook schadelijk zijn voor de tuin of het gazon. Hoe kun je onkruid voorkomen en bestrijden? Wij geven je in deze blog tips voor het voorkomen en bestrijden van onkruid!

Soorten onkruid

 Onkruid is er in vele soorten en maten. Je vindt onkruid in je eigen tuin, maar ook in de berm of langs een oever. Onkruid groeit op plekken waar zij een goede voedingsbodem hebben om te groeien. Wij hebben een lijstje gemaakt met de meest voorkomende soorten onkruid.

Zaadonkruid

Zaadonkruiden zijn onkruiden die veel zaad produceren. Deze onkruiden verspreiden zich snel. Wel is zaadonkruid makkelijk te verwijderen en groeit het niet meer terug nadat het is verwijderd. Onder zaadonkruiden vallen onder andere:

  • Melganzenvoet
  • Vogelmuur
  • Herderstasje

Hoe bestrijd ik zaadonkruid?

Zaadonkruid kun je makkelijk verwijderen met je handen. Is het droog, dan kun je zaadonkruid ook met je schoffel weghalen. Let er bij zaadonkruid wel op dat je het direct weghaalt, zodat de zaden zich niet door je tuin kunnen verspreiden.

Wortelonkruid

Wortelonkruiden zijn onkruiden die hun wortels ondergronds hebben. Deze onkruiden blijven, als je er niets aan doet, meerdere jaren staan en zijn dan ook minder makkelijk om te verwijderen.

  • Haagwinde
  • Brandnetels
  • Paardenbloem

Hoe bestrijd ik wortelonkruid?

Om wortelonkruid te verwijderen is iets meer kracht vereist. Bij wortelonkruid kan de wortel soms diep en stevig in de grond vastzitten. Gebruik dan ook een schepje of onkruidsteker.

Hoe zit het met chemisch onkruid bestrijden?

Wil je je onkruid chemisch bestrijden? Dat mag, maar let er dan wel op dat de middelen die je gebruikt Ctgb-gecertificeerd zijn. Lees altijd de gebruiksaanwijzing en volg de instructies.

Onkruid bestrijden met alternatieve middelen

Wil je je onkruid bestrijden zonder chemische middelen? Er zijn ook alternatieve manieren om het onkruid te bestrijden. Houd er alleen rekening mee dat niet alle middelen officieel zijn toegestaan. Als je het gebruikt, doe dit dan op kleine schaal.

  • Natuurazijn kan je gebruiken voor het bestrijden van onkruid. Gebruik geen pure natuurazijn maar verdun dit met water. Mocht het dan in het grondwater terechtkomen, is het minder schadelijk.
  • Kokend water kan ook helpen om het onkruid te bestrijden. Door de hitte beschadigt het onkruid meteen. Gebruik je voldoende, dan beschadig je direct de wortel.
  • Gebruik een elektrische onkruidbrander. Deze manier van onkruid bestrijden is alleen geschikt voor onkruid tussen tegels, maar is wel effectief.

Hoe kan ik onkruid voorkomen?

Wil je graag je tuin beschermen tegen onkruid? Wat een oplossing kan zijn is de bodem van je tuin bedekken met bodembedekkers zoals boomschors, grind of houtsnippers. Zij houden de zon tegen en zo krijgt het onkruid geen kans om te groeien. Verwijder ook regelmatig dode bladeren uit je tuin, want juist daardoor wordt de bodem gevoed en is de kans op onkruid groter. Heb je een tuin met tegels? Je kan onkruid op tegels voorkomen door deze regelmatig te vegen. Als er grond of ander vuil op tegels ligt, is het een voedingsbodem voor onkruid.

Wil jij je tuin voorbereiden op de lente? Of tips om je tuin te snoeien? Lees er alles over op onze blog!