Hoe maak ik een goed cv?

26 Jan 2022

Je cv is voor een werkgever erg belangrijk. Aan de hand van je cv krijgt je werkgever een indruk van jouw achtergrond. Hoe zorg jij ervoor dat je cv opvalt, zodat je niet onopgemerkt blijft? Met onze tips en tricks maak jij een cv waar niemand omheen kan!

Wat is een cv?

Een cv is een overzicht van jouw persoonlijke gegevens, je opleidingen en je werkervaring. Een cv kun je aanvullen zodat je nog meer opvalt, denk hierbij aan een overzicht van jouw goede eigenschappen of programma’s waar je mee kan werken. Je kan een cv maken in Microsoft Word, maar als je wat creatiever bent kun je er ook voor kiezen om je cv in een ander programma te maken, zoals PowerPoint of een YouTube video. Maak je een cv in Microsoft Word, dan hoeft dit er niet saai uit te zien. Je kan gebruikmaken van mooie foto’s, een collage of maak er een kleurrijk geheel van. Maak je een cv, zorg er dan in elk geval voor dat je geen taal- of stijlfouten maakt en dat de opmaak de aandacht trekt.

1. Je gegevens

Je begint je cv met je persoonlijke gegevens. Je voornaam, achternaam adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, nationaliteit en of je in het bezit bent van een rijbewijs. Zorg er ook voor dat je cv er aantrekkelijk uitziet en mooi is vormgegeven. Een foto van jezelf is dan ook een goede toevoeging, maar gebruik dan wel een professionele foto en geen foto van dat avondje stappen ;).

Tip! Gebruik geen ‘raar’ e-mailadres, zoals gavegozer@hotmail.com of leukejongen@gmail.com. Een e-mailadres met je naam erin is het beste.

2. Omschrijf jezelf kort

Door een persoonlijk profiel toe te voegen aan je cv kun je jezelf onderscheiden. In maximaal vijf regels stel jij je voor aan de lezer. Wees hierin origineel! Je kan een mooie quote toevoegen, iemand anders je laten omschrijven of schrijf zelf een pakkende alinea die jou en jouw ambities omschrijft.

3. Je werkervaring

Bij je werkervaring noteer je je relevante banen en stages. Dit doe je in chronologische volgorde, dus de meest recente baan zet je bovenaan en de baan die het langst geleden is zet je onderaan. Belangrijk om te vermelden zijn gegevens als de naam van het bedrijf, je functie, plaatsnaam en welke taken je daar precies uitvoerde. Noem ook eigenschappen die je voor het werk nodig had, zoals zelfstandig, oplossingsgericht of doorzettingsvermogen. Vergeet ook je successen niet te vermelden! Heb jij ervoor gezorgd dat er bepaalde projecten op rolletjes verliepen of ben je ergens specifiek trots op, laat dit dan zien!

Heb je nog niet zoveel werkervaring opgedaan? Onder dit kopje kun je ook bepaalde projecten die je op school hebt gedaan neerzetten, vrijwilligerswerk of iets anders waar je langere tijd druk mee bezig bent geweest.

Tip! Heb je ergens maar een korte periode gewerkt? Denk goed na of je dit wel of niet op je cv wil zetten. Heb je er daadwerkelijk iets geleerd en heeft het iets toegevoegd aan jouw ontwikkeling, dan kan je het erbij zetten. Zo niet, mag je het gerust weglaten!

4. Je opleidingen

Vermeld bij je opleidingen de studies en opleidingen, opnieuw in chronologische volgorde. Noteer de naam van je opleiding, de plaats, de studierichting en of je er een diploma van hebt behaald. Zet er bij voorkeur bij in welk jaar je bent begonnen en wanneer je het hebt afgerond. Heb jij op je school een interessante afstudeeropdracht moeten doen of aan een bepaald project meegewerkt, vermeld dit dan ook.

Tip! Ook wanneer je een studie niet hebt afgemaakt, is het van belang deze te noemen. In die tijd dat je de studie hebt gevolgd, heb je vast alsnog bepaalde vakken gevolgd of kennis opgedaan. Ook dat is relevant!

5. Trainingen en cursussen

Heb jij bepaalde trainingen of cursussen gevolgd? Ook dit is belangrijk om te benoemen. Welke training of cursus heb je precies gevolgd, bij welke organisatie, in welke plaats en welk certificaat heb je hiervoor behaald?

Tip! Vermeld bij het benoemen ook de datum tot wanneer je certificaat geldig is. Wel zo eerlijk en handig!

6. Je vaardigheden en eigenschappen

Wat zijn jouw sterke punten? Waar ben jij goed in? Op deze vragen geef je onder dit kopje antwoord. Je kan praktisch denken, bijvoorbeeld: ‘ik kan goed werken met een bosmaaier’ of ‘ik heb veel ervaring met het aanleggen de riolering’. Niet te vergeten zijn je persoonlijke eigenschappen, zoals: zelfstandig, nauwkeurig of leidinggeven. Je moet eerlijk zijn, maar er wel voor zorgen dat je positief uit de verf komt. Voeg je ook nog voorbeelden toe, dan maak je het plaatje helemaal compleet. Denk hierbij aan: ‘Ik ben erg zelfstandig. Zo heb ik als maaimachinist gewerkt waar ik in mijn eentje op pad was op een cirkelmaaier’.

Klaar met je cv?

We hopen natuurlijk dat je wat hebt gehad aan onze tips voor het schrijven van een goed cv. Behalve een cv, is een sollicitatiebrief ook belangrijk. En mag je ook op gesprek komen? Lees dan ook onze blogs over het schrijven van een sollicitatiebrief en het voeren van een succesvol sollicitatiegesprek