8 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Algemeen – 26 Jan 2022

Een sollicitatiegesprek is voor iedereen spannend. Je cv en je sollicitatiebrief zijn blijkbaar goed in de smaak gevallen. Het enige wat je nog hoeft te doen is bewijzen dat je de perfecte kandidaat bent voor deze job! Met deze 8 tips laat jij gegarandeerd een onuitwisbare indruk achter met een sollicitatiebrief volgens het boekje.

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees je dus goed in over je potentiële nieuwe werkgever. Check op de website wat hun visie is, wat vinden zij belangrijk? In de vacaturetekst vind je hier vaak veel over terug. En natuurlijk hoort bij een goede voorbereiding een goede nachtrust, zodat je fris voor de dag komt.
  2. Verkoop jezelf! Als je bent uitgenodigd voor een gesprek, betekent dat nog niet dat je die baan al in je zak hebt. Wees enthousiast, denk goed na over de reden waarom je solliciteert. Wordt er in de vacaturetekst gevraagd om iemand die zelfstandig kan werken? Geef dan voorbeelden waaruit blijkt dat je hier ervaring in hebt. Zo laat je zien dat je je hebt ingelezen en dat je precies hebt wat zij zoeken.
  3. Wees jezelf. Geef dus eerlijk antwoord wanneer zij vragen naar je zwakke punten of naar je ervaring. Doe je niet beter voor, want dit zal – als je de baan krijgt – vanzelf boven water komen.
  4. Wees positief. Misschien ben je niet blij met je huidige werkgever of met een studie die je hebt gevolgd, maar houd dit dan voor je. Niemand zit te wachten op negatieve geluiden in een sollicitatiegesprek. En daarbij: overal waar je hebt gewerkt heb je wel wat geleerd en ervaring opgedaan.
  5. Durf vragen te stellen. Dit laat zien dat je proactief bent, durft en dat je zeker van jezelf bent. Dit kan zijn: wat wordt er van mij verwacht, zijn er doorgroeimogelijkheden, hoe kan ik mezelf blijven ontwikkelen? Maar ook praktisch: wat is het salaris, hoe zit het met reiskostenvergoeding?
  6. Onderscheid jezelf. Bij veel werkgevers zijn er meerdere kandidaten die op een vacature hebben gereageerd. Misschien ben jij wel 1 van de 10, maar dat betekent niet dat je geen kans hebt. Geef aan wat jouw pluspunten zijn, waar ligt jouw kracht? Wat onderscheidt jou van een ander?
  7. Zorg ervoor dat je goed voor de dag komt als je op gesprek gaat. Je laat hierbij een eerste indruk achter en die kan natuurlijk niet opnieuw. Kleed je dus netjes aan, zorg dat je er als jezelf – maar wel verzorgd uitziet. Vergeet ook niet om eventuele diploma’s of certificaten mee te nemen.
  8. Ben je erg zenuwachtig? Geef dit dan aan. Voor een werkgever is dat helemaal niet erg, het geeft juist aan dat je het serieus neemt. Dit kan je beter doen dan dat je de rest van het gesprek stil valt zonder dat zij weten wat er aan de hand is.

We hopen dat je met deze tips jezelf goed kan neerzetten tijdens een sollicitatiegesprek. Bekijk onze blog voor meer artikelen die van pas kunnen komen!