7x certificaten in de groenvoorziening

27 Jan 2022

Als je op zoek bent naar een baan in de groenvoorziening, kan het belangrijk zijn om bepaalde certificaten in je bezit te hebben. Je hebt vast wel eens gehoord van een VCA, maar er zijn nog veel meer handige certificaten. Heb je een certificaat in je bezit, dan is de kans dat je een baan vindt vaak een stuk groter. Lees in deze blog alles over de benodigde certificaten in de groenvoorziening!

1. VCA Basis Veiligheid & VCA Vol

VCA staat voor VGM Checklist Aannemers. Het certificaat richt zich op veilig werken. De VCA is vaak een vereiste in de groenvoorziening, maar ook voor werknemers in andere risicovolle vakken zoals de bouw is de VCA van belang. Je hebt ook nog de VCA Vol: Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA. Dit is eenzelfde soort certificaat, maar dan bestemd voor mensen met een leidinggevende functie.

Duur: 1 dag

Kosten: €120 – €200,- inclusief examen

Geldig: 10 jaar

2. Veilig werken langs de weg

Werk je langs de weg? Dan is een certificaat Veilig werken langs de weg vaak een vereiste. Met deze cursus leer je veilig werken langs een (drukke) weg. Hoe ga je om met auto’s en fietsers die langs je heen razen terwijl jij aan het werk bent? Hoe ga je om met afzettingen? Deze onderwerpen komen allemaal aan bod.

Duur: vaak 1 dag

Kosten: gemiddeld €200 inclusief examen

Geldig: 5 jaar

3. BRL 9101

De cursus BRL9101 is een cursus die gericht is op het plaatsen van borden langs wegen, bij wegwerkzaamheden of omleidingen. Deze wordt vaak gecombineerd met een certificaat Veilig werken langs de weg, maar is wel wat minder voorkomend in de groenvoorziening en infra.

Duur: 1-2 dagen

Kosten: €300 – €350 inclusief examen

Geldig: 3 jaar

4. Bosmaaiercertificaat

In de groenvoorziening komt de bosmaaier veel voor. Je hebt een flinke voorsprong als je al een bosmaaiercertificaat hebt behaald. Natuurlijk kun je ook zonder certificaat een bosmaaier bedienen als je hier ervaring in hebt, maar voor werkgevers is het wel een pluspunt als je hier ook een certificaat voor hebt. Zo laat je zien dat je er een specifieke cursus voor hebt gevolgd en dus zeker op de hoogte bent van het werken met een bosmaaier, de bijkomende risico’s en technische problemen en hoe deze op te lossen.

Duur: 1 dag

Kosten: gemiddeld €200

Geldig: onbeperkt geldig

5. Motorkettingzaag certificaat 

Een motorkettingzaag is een machine waar je niet zomaar even mee kan werken. Zo’n motorkettingzaag is niet niks! Daarom is een cursus motorkettingzagen zeker een aanrader. Op deze cursus leer je veilig en professioneel werken met een motorkettingzaag. Heb je zo’n certificaat, dan maakt het de kans op een baan waar je veel moet snoeien een stuk groter!

Duur: 3 dagen

Kosten: €500 – €600 inclusief examen

Geldig: onbeperkt geldig

6. WNB (Wet Natuurbescherming)

De Wet Natuurbescherming vervangt drie eerdere wetten: de Natuurbeschermingswet, de Boswet en de Flora- en Faunawet. De wet richt zich op het beschermen van Nederlandse natuurgebieden en de planten- en dierensoorten. De cursus is op niveau 1, 2 en 3 waarbij niveau 1 gericht is op medewerkers in het openbaar groen en meewerkend voormannen, niveau 2 voor opzichters en uitvoerders en niveau 3 voor werkvoorbereiders en bedrijfsleiders.

Duur: 1-3 dagen (per niveau verschillend)

Kosten: €300 – 600

Geldig: onbeperkt geldig

7. BVO (Basis Veiligheid Openbare ruimte)

De BVO is een cursus die veelal op Mbo-opleidingen in het groen vanaf niveau 1 wordt gegeven. Deze cursus is vergelijkbaar met een VCA Basis, maar dan geschikt voor jongeren zonder praktijkervaring.

Duur: 5-7 dagdelen

Kosten: zit bij de opleiding in

Geldig: onbeperkt geldig

Rijbewijs

Certificaten zeggen niet alles, maar maakt de kans op een baan wel een stukje groter. Behalve de eerdergenoemde certificaten, heb je in de meeste gevallen ook een flinke voorsprong als je ook nog beschikt over een rijbewijs B of BE. Waarom? Ten eerste moet je natuurlijk op de plaats van bestemming komen. Heb jij 10 of 20 kilometer verderop een klus om daar te gaan schoffelen? Dan is wel zo handig als je hier, samen met je ploeg, heen kan rijden.

Als je graag op grote maaimachines wil werken zoals een twee- of driedeks cirkelmaaier, dan is een rijbewijs BE ook een pre. Als jij een stuk gazon hebt gemaaid en je moet vervolgens aan de andere kant van de stad een ander park maaien, dan is het wel handig als jij deze maaimachine kan vervoeren op de aanhanger!

Meer weten?

Kortom, het is niet noodzakelijk, maar een voorsprong heb je zeker met certificaten en een rijbewijs. Wil je meer weten over het werk van een medewerker groenvoorziening? Check dan zeker onze blog ‘Wat is een medewerker groenvoorziening’?