Groenvoorziening: opleidingen en cursussen in het groen

27 Jan 2022

Ben jij vaak te vinden in de buitenlucht en wil je de mensen om je heen aansporen om ook meer van tuinen en parken te genieten? Met een afgeronde opleiding of cursus in de groenvoorziening kun je een grote impact maken. Na je opleiding of cursus ga je bijvoorbeeld aan de slag bij een hoveniersbedrijf in particuliere tuinen. Je kunt ook komen werken in de aanleg en het onderhoud van het gemeentelijk groen bij een grote groenvoorziener.

Wat leer je tijdens je opleiding groenvoorziening? 

Bij de meeste opleidingen groenvoorziening zijn de basisvakken hetzelfde. Vakken als taal, rekenen, loopbaan en burgerschap kun je overal verwachten. Met keuzevakken ga jij je verder verdiepen en kies je een specialisme in het groen. Er zijn veel specialisaties waar je je op kunt richten, bijvoorbeeld: particuliere tuinen, bermen, parken, plantsoenen, grasvelden, daktuinen, bossen, natuur- of recreatieterreinen, machines of planten en bomen.

Tijdens je opleiding doe je veel praktijkervaring op. Je leert hoe je kunt samenwerken binnen een team, maar ook hoe je zelfstandig aan de slag kunt gaan. Je week bestaat vaak uit lesdagen en praktijkdagen.

Ook loop je stage bij bijvoorbeeld een groenvoorziener of hoveniersbedrijf bij jou in de regio. Proflex Personeel werkt samen met enkele erkende leerbedrijven waar je tijdens je opleiding stage kunt lopen. Dit zijn niet bedrijven waar je enkel goed wordt begeleid. Je krijgt vooral de kans om lekker zelf aan het werk te gaan en zo werkervaring op te doen. Vaak kun je meteen aan de slag bij het bedrijf waar je stage hebt gelopen. Na je opleiding kun je natuurlijk ook via ons een mooie baan vinden. Bekijk alvast onze vacatures!

Opleidingen voor jongeren en volwassenen 

Opleidingen en cursussen in het groen zijn er niet alleen voor jongeren, maar ook voor volwassenen. Het leuke van het vak groenvoorziening is dat je tijdens je opleiding, en op je latere werklocaties, diverse mensen tegenkomt. Jongeren en volwassenen, iedereen met een passie voor werken in de buitenlucht kan beginnen aan een opleiding of cursus in het groen.

Proflex Personeel wordt regelmatig benaderd door volwassenen die al hun hele leven binnen werken en nu graag buiten aan de slag willen. Na een cursus of opleiding kun je dan snel beginnen. We adviseren je graag over welke diploma’s en certificaten op dit moment het meest waardevol zijn.

Vaak is het mogelijk om voltijd- of deeltijdopleiding te volgen, waardoor het makkelijk te combineren is met je andere verplichtingen. Voor volwassenen is een opleiding in de groenvoorziening dan ook ideaal. Ook als je echt weinig tijd hebt kun je een cursus groenvoorziening volgen, het handige certificaat bosmaaien haal je bijvoorbeeld al in één dag.

Opleidingen op ieder niveau

Opleidingen in de groenvoorziening vind je op ieder niveau, van korte cursus waarna je direct aan het werk kunt tot vierjarige hbo-opleiding. Denk hierbij aan praktische trainingen en cursussen zoals motorzagen, bosmaaien, wet natuurbescherming en tuinontwerpen. Je kunt ook aan complete opleidingen tot hovenier of tuin- en landschapsinrichting doen.

Proflex Personeel werkt alleen samen met werkgevers die lid zijn van branchevereniging VHG. De VHG heeft eigen brancheopleidingen tot onder andere hovenier en projectleider. Deze opleidingen worden bij onze werkgevers als waardevol gezien. Iedere opleiding en cursus in het groen is echter al een stap vooruit in je loopbaan in de groenvoorziening.

Baankansen in de groenvoorziening

Met een afgeronde opleiding of cursus in het groen ben je van grote waarde voor ieder werkgever die actief is in het groen. Tijdens je opleiding kom je alles te weten over het gebruik van gereedschappen en machines. Verder word je specialist op het gebied van bomen en planten. Deze kennis kun je meteen toepassen in de praktijk, dat maakt een opleiding in het groen zo interessant!

Opleiding groenvoorziening overzicht baankans opleidingsniveau en startsalaris

Zonder opleiding aan de slag in de groenvoorziening 

Wanneer je aan de slag wilt in de groenvoorziening is je motivatie vaak het belangrijkst. Als je het fijn vindt om te werken in de buitenlucht en groene vingers hebt, kun je makkelijk instromen en je loopbaan in het groen starten.

Wanneer je in de groenvoorziening komt te werken en je je daar op je plek voelt, kun je doorgroeien tot (meewerkend) voorman groenvoorziening. Met een afgeronde opleiding in het groen, en enkele jaren werkervaring, zal een werkgever je nog sneller willen spreken over leidinggevende posities zoals voorman groenvoorziening.

Afgeronde opleiding of niet, met een baan in de groenvoorziening voel je iedere dag waardering voor het werk dat je aflevert. Iedereen wordt blij van een mooi ingerichte tuin of een net plantsoen. Met een baan in de groenvoorziening draag je bij aan een duurzame, groene toekomst. Wil je meteen aan het werk? Dan zien we je (open) sollicitatie graag tegemoet!