Wat doet een machinist onkruidbestrijding

12 May 2022

Vacatures in de groenvoorziening zijn er genoeg, vooral nu het seizoen weer is begonnen. Schoffelploegen, hoveniers, maaimachinisten; ze zijn allemaal hard nodig. Bij het grote groenonderhoud hoort natuurlijk ook het onkruid. Hoe kom je daarvan af? Om die reden zijn we ook altijd op zoek naar machinisten onkruidbestrijding. Wat houdt dit in? En hoe kun je het onkruid machinaal bestrijden op grote oppervlaktes? Wij vertellen je er alles over in deze blog!

Wat zegt de wet?

Sinds 2016 is het in Nederland verboden om onkruid op een chemische manier te bestrijden op verhardingen. De wet richt zich met name op de stof glyfosaat die bijvoorbeeld in het bekende product Roundup zit verwerkt. Het verbod geldt niet voor de landbouw, maar is wel van kracht voor de groenvoorziening in de gemeente. Aangezien deze stof niet meer legaal gebruikt mag worden, zijn veel groenvoorzieningsbedrijven op zoek gegaan naar goede, duurzame alternatieven.

Manieren van onkruidbestrijding

Als machinist onkruidbestrijding kun je het onkruid op de volgende vier manieren bestrijden:

  • Borstelen;
  • Branden;
  • Heet water;
  • Vegen;

Methode 1: borstelen

Een veelvoorkomende manier om onkruid te bestrijden is door middel van een borstelmachine. Eén van de meest voorkomende borstelmachines is de LM-trac. Een LM-trac is een relatief kleine, wendbare machine. Aan de voorzijde zijn gevlochten staalborstels bevestigd. Ga je hiermee over stoepen, straten of wegen, dan weet je zeker dat het onkruid direct weggehaald is. Een LM-trac slaat het onkruid eruit, die vervolgens met een veegwagen opgeveegd kan worden. Op een LM-trac kunnen verschillende werktuigen bevestigd worden, zoals een bladblazer, rolbezem en een kantensnijder.

Methode 2: branden

Onkruid bestrijden met een onkruidbrander komt ook veel voor. Met een brander, zoals op een Zacho of op een quad met onkruidbrander, verbranden de planten direct. De Zacho is één van de bekendste onkruidverdelgers. De Zacho verdelgt het onkruid door met zijn hete lucht kanon kortstondig het onkruid te verhitten. Het voordeel is dat de wortels van het onkruid direct gedood worden. Met een Zacho kan er in relatief korte tijd een groot gebied onkruidvrij gemaakt worden. Een andere manier om onkruid te branden is door een onkruidbrander aan een quad te bevestigen.

Methode 3: heet water/hete lucht

De Wave, tegenwoordig de Heatweed, bestrijdt het onkruid door middel van heet water. Het voordeel van deze methode is dat deze manier erg duurzaam is. De temperatuur van dit water is bijna kokend met 98 graden, waardoor het onkruid binnen no time weg is. Door de hoge temperatuur sterft de bovenkant van het onkruid af, waardoor de wortel ook raakt uitgeput. Dit zorgt voor een lange termijneffect.

Een andere manier is een handwave, of ook wel Heatweed Mini. Een handwave houd je vast in je handen in plaats van een reguliere Wave waar je in een cabine zit. Een Heatweed Mini werkt verder hetzelfde als een Wave, dus ook met heet water.

Methode 4: vegen

De RAVO is een bekende veegmachine die ervoor zorgt dat het onkruid geen kans krijgt om door de tegels of stenen door te groeien. Hoe vaker je veegt, hoe minder snel het onkruid zijn weg naar boven kan vinden. Behalve een onkruidverdelger is het dan ook een machine die schoonmaakt. De borstels vegen over de straat, waarna het vuil en onkruid naar de onderkant van de machine geveegd wordt. Vervolgens zuigt de RAVO het vuil op.

Wil je meer weten over het werk in de groenvoorziening? Lees er alles over in onze blog ‘Wat is een medewerker groenvoorziening’! 

Het bedienen van onkruidverdelgers

De meeste onkruidbestrijdingscabines bedien je vanuit een cabine. Je rijdt ermee over de weg, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Om een LM-trac, RAVO, Zacho of Wave te mogen besturen, is dan ook een B-rijbewijs verplicht. Wel is het een pre als je een rijbewijs BE hebt. Mocht je op meerdere plekken het onkruid moeten bestrijden, is het wel zo handig als je jezelf en je machine kunt vervoeren. Dit doe je dan vaak met een auto of bus met aanhanger waar je de machine op plaatst. Een voordeel is het hebben van een rijbewijs BE dus zeker!

Werken als machinist onkruidbestrijding?

Een baan als machinist onkruidbestrijding houdt in dat je vooral zelfstandig aan het werk bent. Jij en je machine zijn als één team. Vaak krijg je in dit werk een kaart of tablet mee met de plaatsen waar je het onkruid moet bestrijden. Als je op zoek bent naar een baan binnen de onkruidbestrijding, is het wel handig als je weet hoe je moet zoeken. Bij ons heten de vacatures vaak ‘machinist onkruidbestrijding verhardingen’, maar dit is een vrij specifieke vacaturetitel. Vacatures kunnen ook specifiek op één soort machine zijn gericht, zoals een vacature als ‘Machinist LM-trac’ of ‘Machinist veegmachine’.

Welke eigenschappen heb je nodig als machinist onkruidbestrijding?

Zie jij werken in de onkruidbestrijding wel zitten? Wij hebben de belangrijkste eigenschappen en kwaliteiten van een goede machinist onkruidbestrijding voor je op een rijtje gezet!

  • Zelfstandig;
  • Gevoel voor machines; het bedienen en het dagelijkse onderhoud heb je snel onder de knie;
  • Technisch inzicht;
  • Nauwkeurig;
  • VCA Basis Certificaat;
  • Ervaring op een soortgelijke machine;
  • Rijbewijs B

Houd er rekening mee dat er bij de meeste vacatures gevraagd wordt om enkele jaren ervaring op een soortgelijke machine. Heb je eerder op een RAVO, Zacho of LM-trac gewerkt, dan is dit een groot voordeel. Heb je geen ervaring op dit soort machines, maar wel op andere grote werktuigen? Vaak is dit ook al een voordeel en is ons advies om zeker te reageren!

Vacatures in de onkruidbestrijding

Heb jij dit artikel gelezen en denk je nu: zo’n baan als machinist onkruidbestrijding, dat lijkt me wel wat? Wij hebben goed nieuws. Regelmatig hebben wij vacatures openstaan in de onkruidbestrijding. Ook wanneer we even geen specifieke vacature voor deze functie open hebben staan in jouw regio, is het goed om je CV naar ons te mailen (info@proflex.nl). Wij nemen dan contact op met de opdrachtgevers bij jou in de buurt en kunnen jouw CV voorleggen. Hoe meer ervaring of affiniteit je hebt met de functie, hoe eerder we een baan voor je kunnen vinden!