Het dak op met een daktuin: duurzaam en uniek

26 Jan 2022

Een tuin op je dak, zie je het al voor je? Stel je voor: zaterdagochtend, tien over acht. Langzaam word je wakker, de zon schijnt. Deze vrije dag ga je goed beginnen! Met je kop koffie in je hand loop je de trap op naar de tuin. Daar zit je dan, uitzicht over de rest van de wijk. Het gazon ligt er netjes bij, de bloemen staan volop in de bloei. En dat allemaal in je tuin. Op je dak!

Wat is een daktuin? 

Een daktuin, of ook wel een intensief groendak, is zoals de naam al zegt: een tuin op je dak. Het aanleggen van een duiktuin heeft – letterlijk en figuurlijk – nogal wat voeten in de aarde. Om een daktuin aan te leggen, moet eerst de natuurlijke ondergrond worden nagebootst. Deze ondergrond bestaat uit verschillende lagen, zoals een wortelwerende laag, beschermlaag en een vegetatielaag. Het dak zelf moet uiteraard ook stevig genoeg zijn om alles te kunnen dragen.

Je verwacht misschien dat een daktuin alleen op een plat dak mogelijk is, maar dat is dus niet het geval. Op een schuin dak is het ook mogelijk, alleen dient er dan gezorgd te worden voor een platte ondergrond.

Een daktuin: volop voordelen!

Een tuin op je dak is behalve uniek ook nog eens nuttig. Zo voert een daktuin het overtollige regenwater weg via de drainage- en de vegetatielaag. Dit gebeurt geleidelijk, zodat het riool minder belast wordt. Bij zware regenval voorkomt dit een heleboel wateroverlast!

Loop je in de zomer door de stad, dan heb je het beduidend warmer dan wanneer je door het buitengebied loopt. De stenen gebouwen in de stad absorberen het zonlicht en zetten de zonne-energie om in warmte. Heeft een gebouw een daktuin, dan zet het de zonne-energie om in waterdamp. Het resultaat: verkoeling.

Natuurlijk is zo’n tuin op je dak bovenal erg mooi. Een park, moestuin, speeltuin: niets is te gek. Een daktuin bovenop een bedrijf verhoogt het werkplezier voor de medewerkers, wie kan er nou zeggen dat ze hun pauze doorbrengen op het dak? Een parkeergarage ziet er niet snel adembenemend uit. Met een daktuin er bovenop: gegarandeerd!

Zelf een daktuin aanleggen? 

Lijkt het je leuk om bedrijven en openbare ruimtes te voorzien van een dak(tuin) boven het hoofd? Je hebt ook al jaren ervaring in het groen, als dakdekker of met timmer- en installatiewerk? Misschien is een baan als Hovenier Daktuinen dan wel iets voor jou!