Als hovenier aan de slag: vacatures genoeg!

Algemeen – 11 Jan 2022

Een baan als hovenier

Wie wil dat nou niet? Deze vraag komt bij ons, als uitzendbureau gespecialiseerd in groene banen, vaak naar boven. Het werk is afwisselend, lekker in de buitenlucht en supergezond voor je! Het is ook nog eens een vakgebied waar volop werk te vinden is. Hoveniersbedrijven en groenvoorzieningsbedrijven staan te springen om personeel. Er is een zwaar tekort aan hoveniers: tijd om er iets aan te doen!

Tekort hoveniers en groenvoorzieners

Uit onderzoek van het UWV blijkt dat er, vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar, inmiddels meer vraag is naar hoveniers dan er mensen beschikbaar zijn om dit werk te doen. Met name in de provincies Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland is de arbeidsmarkt op dit moment ‘zeer krap’ op het gebied van hoveniers. Ondanks dat er al meer dan dertienduizend hoveniersbedrijven zijn, is dat dus nog niet genoeg. Overweeg je op zoek te gaan naar een nieuwe baan, dan weet je zeker dat je als hovenier snel aan de slag kunt.

Werken als hovenier

Genoeg werk te doen als hovenier, maar wat houdt het werk eigenlijk in? Je kunt als hovenier allereerst de keuze maken voor het openbare of het particuliere groen. In het openbare groen werk je vaak in opdracht van de gemeente, bedrijven of instanties. Het particuliere werk doe je bij mensen thuis. Behalve dit onderscheid, kun je ook denken aan het verschil tussen onderhoud en aanleg. In de aanleg ben je bezig met werkzaamheden zoals: planten, straten, schuttingen plaatsen, verlichting, elektra, vijvers graven en speeltoestellen plaatsen. In het onderhoud kun je denken aan schoffelen, snoeien, hagen knippen, grasmaaien en onkruid wieden.

Vaak werk je ook met machines, al is dit ook afhankelijk van je ervaring. Heb je nog geen ervaring, dan begin je met schoffelen, harken en snoeien. Gaat dit goed, of heb je al meer ervaring, dan kun je ook leren werken met een bosmaaier, heggenschaar en bladblazer.

Voordelen aan het werk als hovenier

Mocht je nog steeds niet enthousiast zijn om als hovenier te gaan werken, lees dan zeker deze voordelen door.

  • Je werkt altijd in de buitenlucht. Dus: geen kantoormuren om je heen, geen papierwerk, geen computerschermen, niet stilzitten, geen stijve nek – klinkt dat niet heerlijk?
  • Je bent altijd in beweging. De kilo’s vliegen er af! Uiteraard vraagt het fysiek iets van je, maar gezond is het zeker.
  • De sfeer is altijd goed. Vaak werk je in een ploeg met 2 tot 4 anderen. Er hangt altijd een leuke sfeer, want je doet het werk écht samen. In de pauze ga je met zijn allen boterhammen eten, of op vrijdag naar de lokale snackbar (dat mag, want: beweging genoeg!)
  • Er zijn volop doorgroeimogelijkheden. Hoe meer jij je best doet en hoe beter het gaat, hoe meer mogelijkheden je krijgt. Steeds meer machines waar je mee mag werken of zelfs cursussen die je kunt doen, zodat je kennis ook nog eens naar een hoger niveau wordt getild. Saai is het dus nooit!

Als hovenier werken via Proflex Personeel

Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geraakt en wil je graag als hovenier aan de slag? Wij helpen je graag verder! Of je nu al wel of geen ervaring hebt in de groenvoorziening, bij ons zijn er altijd mogelijkheden. Met onze landelijke dekking vinden we altijd wel een mooie baan in het groen bij jou in de buurt. Bekijk direct onze hovenier vacatures en solliciteer online, of bel met één van onze recruiters.

Bronnen: https://nos.nl/artikel/2387727-overal-personeel-gezocht-tekort-aan-mensen-is-de-nieuwe-crisis