Werken met een bosmaaier

Algemeen – 30 May 2022

Bekijk je onze vacatures in de groenvoorziening, dan kan je niet om de bosmaaier heen. Om te werken in het groen vragen we vaak of je ervaring hebt met de bosmaaier. Als medewerker groenvoorziening en als hovenier in het onderhoud werk je vrijwel altijd met de bosmaaier. Wil je meer weten over de bosmaaier, hoe je deze bedient en tips over hoe je het beste kan maaien? Lees dan snel verder!

Wat is een bosmaaier?

Een bosmaaier is een draagbare maaier die je gebruikt om zowel harde als zachte grassen te maaien op plekken waar een reguliere maaier niet goed bij kan komen. Denk hierbij aan het gras rondom een boom, een stoep of langs oevers. Het uiterlijk van een bosmaaier lijkt op een grastrimmer, maar is robuuster. Ook kan een bosmaaier gebruikt worden voor slootkanten en hellingen.

Een bosmaaier bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Het zaagsysteem (verschillende koppen en messen mogelijk)
  • Benzinemotor met brandstoftank
  • Maaiboom (de buis tussen de motor en het snijsysteem)
  • Stuurboom (dubbele handgreep, op één handgreep zit een gashendel)

Mogelijke maaisystemen

Op een bosmaaier kunnen verschillende zaagsystemen aangesloten worden:

  • Met een draadkop kun je er licht maaiwerk mee doen waar een normale grasmaaier niet goed bij kan komen. Eventueel kun je met een draadkop ook onkruid wegmaaien.
  • Met een zaagblad kunnen er grote struiken gemaaid worden met takken tot maximaal 10 centimeter dik.
  • Maai je met een grassnijblad, dan kun je hoog onkruid en dicht gras wegmaaien.
  • Gebruik je een staalborstel, dan kunnen de stalenharen onkruid verwijderen.

Soorten bosmaaiers

Er zijn verschillende soorten bosmaaiers te vinden. Zo heb je bosmaaiers met een accu/elektrisch of op benzine. Wij zetten de  voor- en nadelen voor je op een rij:

Bosmaaier met accu
+ Geen kabels
+ Milieubewust
+ Geen benzine kopen
– Accu moet altijd vol zijn

Bosmaaier op benzine
+ Erg krachtig
+ Kan altijd en overal ingezet worden
– Benzine kopen
– Slecht voor het milieu
– Meer geluidsoverlast

Veilig werken met een bosmaaier

Om veilig met een bosmaaier te werken, is het van belang dat je een bosmaaier alleen gebruikt wanneer je de volgende beschermingsmiddelen gebruikt:

  • Veiligheidsschoenen
  • Veiligheidsbril
  • Gehoorbescherming
  • Helm
  • Beschermende handschoenen
  • Verstevigde schoenen

Tips voor bosmaaien

Met een bosmaaier werken vergt enige techniek. Handig is om ononderbroken gas te geven en de maaier goed voor je te houden, zo dicht mogelijk tegen de bodem aan. Gebruik je de bosmaaier van rechts naar links, dan komt het gemaaide gras terecht op gras wat net gemaaid is en dat is wel zo handig. Als je een bosmaaier gebruikt, is het aan te raden om een draagstel te gebruiken. Op die manier kun je de bosmaaier beter verdragen omdat het gewicht van de machine dan beter is verdeeld. Verder hangt het heel erg af van het oppervlak dat je maait:

Hoog gras
Maai je hoog gras, dan is het aan te raden om dit in twee keer te doen. De eerste keer doe je de bovenste helft en de tweede keer de onderste helft. De eerste keer doe je dit bijvoorbeeld van links naar rechts en de onderkant doe je dan van rechts naar links, zo behaal je het beste resultaat.

Grote oppervlakten
Maai je een groter oppervlak, dan kun je het beste het veld verdelen in vierkanten en deze vervolgens rechtsom van buiten naar binnen maaien.

Hellingen
Ga je rond hellingen maaien? Dan kun je het beste in stroken maaien die parallel aan de helling liggen. En loop je vervolgens via de gemaaide stroken terug.

Ronde obstakels
Ronde obstakels maaien kan lastig zijn. Daarom biedt een maaidraad uitkomst. Door een maaidraad te gebruiken, kun je gemakkelijk en op veilige afstand van het obstakel maaien.

Bosmaaiercertificaat halen

Om bij een werkgever te mogen maaien met een bosmaaier heb je bij voorkeur een bosmaaiercertificaat. Een bosmaaiercertificaat kun je bij de meeste instanties in 1 dag behalen en is onbeperkt geldig. Na deze cursus kun je veilig en goed werken met een bosmaaier. De kosten voor het behalen van een bosmaaiercertificaat liggen rond de €160,-. Wil jij dit certificaat behalen? Check dan de website van IPC Groen!

Zelf werken met een bosmaaier?

Lijkt het jou leuk om te werken met een bosmaaier? Als medewerker groenvoorziening behoort maaien met een bosmaaier tot een van je taken. Wil je echt alleen maar met een bosmaaier werken? We hebben ook regelmatig vacatures openstaan als medewerker bosmaaier. Geïnteresseerd? Solliciteer dan direct!