De Week van de Teek

26 Apr 2022

Het is De Week van de Teek (25 tot en met 29 april). Deze week wordt jaarlijks georganiseerd door landelijke samenwerkende organisaties. Als je in het groen werkt, kun je geregeld te maken krijgen met teken. Het is daarom goed om meer te weten over de risico’s en het voorkomen van tekenbeten. In deze blog vertellen we je er meer over!

Waar komen teken voor?

Teken komen in heel Nederland voor. Ze leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Maar zitten vooral in hoog gras en tussen dode bladeren. Boven een temperatuur van 7 °C worden teken actief. De meeste mensen worden dan ook in de periode tussen maart en oktober gebeten. Teken lijken op kleine spinnetjes, doordat ze zo klein zijn, zijn ze makkelijk over het hoofd te zien. Als je gebeten bent door een teek dan lijkt het of er een zwart puntje op je huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.

Wat is het risico van een tekenbeet?

Het vervelende van een tekenbeet is dat een teek besmet kan zijn met ziekteverwekkers, zoals de ziekte van Lyme. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Mensen in die in de groenvoorziening werken, hebben meer kans om een tekenbeet op te lopen. Controleer jezelf daarom geregeld op tekenbeten. Op deze plekken op het lichaam zitten teken het liefst: Oksels, liezen, knieholtes, bilspleet, randen van je ondergoed, rond de haargrens in de nek, navel, achter de oren en tussen de tenen.

Wat kun je doen als je veel werkt in het groen?

  • Draag (lange) werkkleding, dichte schoenen en stop je broekspijpen indien mogelijk in je sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien.
  • Zit je tijdens de lunchpauze op de grond? Controleer daarna op teken.
  • Controleer je kleding en lichaam aan het eind van elke werkdag op teken.
  • Draag altijd een tekenpincet op zak en verwijder de teek zo snel mogelijk.
  • Ben je gebeten? Noteer de datum en de plek van de beet in je agenda.
  • Ga bij klachten naar uw huisarts en overleg bij blijvende klachten ook met de bedrijfsarts.
  • Draag kleding die is geïmpregneerd met het insectenwerend middel Permetrine of spuit uw kleding in met een insectenwerend middel dat DEET diethyltoluamide bevat.
  • Smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat.