Groene zzp'ers: Wat brengt de toekomst?

17 Sep 2024 door Lauren Steggink

De groensector is altijd een aantrekkelijke keuze geweest voor zzp'ers. De vrijheid om je eigen opdrachten te kiezen en de flexibiliteit in werktijden zijn sterke pluspunten. Of je nu werkt als hovenier, boomverzorger of groenvoorziener, de vraag naar goed opgeleide professionals blijft groeien.


Groene zzp'er: Wat brengt de toekomst?

Toch brengt het zzp-schap in deze sector ook uitdagingen met zich mee. Door de ontwikkelingen rondom de Wet DBA en de strengere handhaving op schijnzelfstandigheid is het toekomstperspectief voor zzp'ers in de groensector onzeker. Opdrachtgevers worden terughoudender, wat het lastiger kan maken om aan opdrachten te komen. Steeds meer bedrijven, ook binnen de groensector, overwegen om vanaf 2025 verder te gaan zonder inzet van zzp'ers. Hoewel het nog onzeker is of dit echt gaat gebeuren, lijkt een grote wijziging in de inzet van zzp'ers onvermijdelijk.

 

De voordelen van werken via Proflex

Bij Proflex begrijpen we de zorgen die hiermee gepaard gaan en bieden we een aantrekkelijk alternatief. Als je kiest voor Proflex, kies je voor zekerheid én vrijheid. Je behoudt de flexibiliteit van je werk, maar hebt ook de zekerheid van een vast inkomen. Dit betekent onder andere:

  1. Zekerheid van inkomen: Bij Proflex krijg je wekelijks of maandelijks betaald, waardoor je geen zorgen hebt over wisselende inkomsten.
  2. Flexibel: Bij ons kun je kiezen voor vaste uren of flexibele diensten, afhankelijk van je voorkeur.
  3. Administratieve ondersteuning: Een van de grootste voordelen van werken via Proflex is dat je je niet meer druk hoeft te maken over de administratieve lasten die komen kijken bij het zzp-schap. Geen facturatie, geen belastingvraagstukken en geen zorgen over of je aan alle wet- en regelgeving voldoet. Proflex regelt dit voor jou, zodat jij je volledig kunt focussen op wat je het liefst doet: werken in het groen.

 

Cao-loonstijgingen

Als zzp'er in de groensector val je buiten de cao's en het is mogelijk dat je al jaren tegen hetzelfde tarief werkt of slechts kleine verhogingen hebt doorgevoerd. De VHG-cao en de GGI-cao, die gelden voor werknemers in de hoveniersbranche en groenvoorziening, zijn echter aanzienlijk gestegen in de afgelopen jaren.

Werknemers die onder deze cao vallen, hebben niet alleen geprofiteerd van loonstijgingen, maar ook van doorgroei in hun salarisschalen. Dit betekent dat de salarissen die golden voordat je als zzp'er aan de slag ging, niet meer te vergelijken zijn met de huidige inschalingen.

Per 1 januari 2024 werden op basis van de Cao voor het Hoveniersbedrijf in Nederland de feitelijke lonen verhoogd met 3 procent. Dit betekende dat de loonsverhoging van 3% per 1 september 2023 met terugwerkende kracht moest worden gegeven. Daarnaast was er nieuws over de CAO GGI (Cao voor de sectoren Groen, Grond en Infrastructuur). Vanaf 1 januari 2024 werden de lonen bij een fulltime dienstverband van 40 uur per week verhoogd met €75 per maand en een stijging van 6%. Deze verhoging bood een aanzienlijke verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor degenen die onder deze cao vielen.

Of je nu in vaste dienst treedt bij een groenbedrijf of flexibel blijft werken via uitzenden of detacheren, je hebt altijd minimaal recht op het salaris dat past bij jouw opleiding en ervaring volgens de cao. De overstap naar een dienstverband binnen de groensector kan je niet alleen financiële zekerheid bieden, maar ook de kans om te profiteren van deze cao-gerelateerde voordelen, waardoor je loon en arbeidsvoorwaarden aanzienlijk kunnen verbeteren.

 

Overstap naar Proflex

De overstap naar Proflex betekent dat je dezelfde contactpersonen behoudt, maar tegelijkertijd onduidelijkheden en risico's achter je laat die nu als zzp'er van toepassing zijn. Zo kun je met een gerust hart blijven werken in het groen, met de zekerheid en voordelen die je verdient.

Ben je geïnteresseerd in de overstap naar Proflex of wil je meer informatie? Neem dan contact op met ons team via info@proflex.nl of bel 085 045 0040. We kijken ernaar uit om samen met jou te werken aan een stabiele en succesvolle toekomst in de groensector.

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen bij de volgende stap in je carrière.