27 Jan 2022
Je weet dat de winter echt voorbij is wanneer het gras weer volop groeit. Nu de lente al een tijdje is begonnen en ook de temperaturen steeds hoger worden, is ook het maaiseizoen weer van start gegaan. Wij zijn dan ook in het groenseizoen hard op zoek naar maaimachinisten! Wil je meer weten over de verschillende maaimachines waar je mee werkt in de groenvoorziening? Lees dan in deze blog meer over de verschillende maaimachines!
Soorten maaimachines
Grasmaaien doen we allemaal wel eens, maar in de groenvoorziening gaat het wel wat verder dan een gazonnetje. Bermen, sportvelden, golfbanen, slootwallen, plantsoenen: ook daar groeit het gras volop. Met welke machines krijg je in de groenvoorziening allemaal te maken? Wij hebben een handig overzicht gemaakt met alle voor- en nadelen!
Kooimaaier
Handmatig
Een kooimaaier is een handgedreven grasmaaier en heeft een ronde kooi met daarin een as en een aantal schijven. Deze schijven hebben spiraalvormige messen die over een ondermes draaien. Een kooimaaier maait met een scherpe snede. Kooimaaiers kunnen erg nauwkeurig maaien, maar het maait wel wat zwaarder dan de meeste andere maaimachines.
+ Maait erg nauwkeurig
+ Vereist weinig onderhoud
– Maait zwaarder
– Niet geschikt voor een grote grasvelden
– Niet geschikt voor erg lang gras
– Het maaien kost meer tijd en moet vaker gebeuren
Meerdelige kooimaaier
Een meerdelige kooimaaier, zoals een vijfdelige kooimaaier, werkt in principe hetzelfde als een handmatige kooimaaier, maar is veel groter. Zo hebben deze kooimaaiers bijvoorbeeld vijf kooien en zit je hier in een cabine. De machine is vierwielaangedreven, heeft vaak een snelheid van ca. 12 km/u. Deze grote kooimaaiers zijn vooral actief op golfbanen.
Bosmaaier
Een bosmaaier is een draagbare maaier die in de groenvoorziening vooral gebruikt wordt voor het maaien rondom paaltjes, bomen of langs de stoep. Op een bosmaaier kun je verschillende koppen bevestigen, zoals een maaikop, zaagblad of een slagmes. Op die manier kan je een bosmaaier voor verschillende doeleinden gebruiken: hoog onkruid, dicht gras, onkruid, kleine bomen en grote struiken. Het is handig als je een bosmaaier met een tuig gebruikt die je om je heen kan doen, zodat het gewicht van de bosmaaier beter verdeeld is.
Meer weten over de bosmaaier? Lees ons artikel ‘Werken met de bosmaaier’.
+ Kan voor veel grassen en onkruid gebruikt worden door de verschillende koppen
+ Handig voor plekken waar een grotere maaier niet bij kan komen
+ Kan zowel op benzine, op accu of elektrisch
– Niet geschikt voor het maaien van grote grasvelden
Zero-Turn maaier
Een zero-turn maaier is een zitmaaimachine waarmee je gemakkelijk een cirkel van 360 graden kan maken. Met een zero-turn kun je lange banen maaien en de machine heeft ook nog eens een snelheid van 8 tot 12 km/h. Hierdoor maai je snel grote oppervlaktes. Een zero-turn maaier is ook handig, omdat je vrij gemakkelijk langs bomen, paaltjes en andere obstakels kunt maaien.
+ Geschikt voor grote grasvelden
+ Sneller grote stukken gemaaid
+ Relatief weinig onderhoud- en brandstofkosten
+ Geen beschadiging aan het gras
– Besturing is vaak d.m.v. een joystick, kan lastig zijn om mee om te gaan als je er nog niet eerder mee hebt gewerkt.
Cirkelmaaier
Een cirkelmaaier is een grote zitmaaier die je veelal gebruikt voor grote oppervlaktes. Deze maaimachines snijden het gras niet, maar slaan het gras met een snelle beweging kort. Door de hoge snelheid
van deze messen wordt het gras omhoog gewerveld en valt het vervolgens in de opvangbak, maar in het grote groenonderhoud is er vaak geen sprake van een opvangbak en komt het gemaaide gras wél op het gras terecht.
In de groenvoorziening spreken we vaak van twee- of driedeks cirkelmaaiers. Dit zijn cirkelmaaiers met meerdere maaidekken die met name in de groenvoorziening gebruikt worden. Met deze maaiers maai je in korte tijd grote oppervlaktes. Ieder maaidek is voorzien van messen. Deze grote maaimachines zijn dan ook geschikt voor grote parken en velden.
+ Geschikt voor grote oppervlaktes
+ Sterk, veel vermogen
– Het gemaaide gras kan er slordiger uitzien
– Besturing kost enige vaardigheid
Klepelmaaier
Een klepelmaaier is een werktuig aan een trekker. Met een klepelmaaier maai je wegbermen zonder problemen en heeft deze minder last van obstakels zoals dikke takken. De klepelmaaier hakt als het ware de begroeiing fijn door de ronddraaiende klepels.
+ Kan tegen een stootje; erg sterk
+ Kan grote oppervlaktes en ruwe grassen maaien
– Vraagt veel vermogen
– Snel rijden is niet mogelijk
Zelf maaien met een maaimachine?
Lijkt het jou leuk om zelf een maaimachine te besturen? En heb je ervaring en kennis van het bestuderen van dergelijke werktuigen? In het groenseizoen zijn we hard op zoek naar, bij voorkeur ervaren, maaimachinisten. Op een golfbaan als greenkeeper of juist in het grote groenonderhoud op grote twee- of driedeks cirkelmaaiers. Zie je dat wel zitten? Check dan onze vacatures als maaimachinist!