5 tips: buiten werken tijdens een hittegolf

27 Jan 2022

Na het weekend is er een grote kans op een hittegolf. De temperatuur kan oplopen tot ver boven de 30 graden! Als medewerker groenvoorziening of hovenier ontkom je niet aan deze hitte. Het is belangrijk dat je, juist op deze hete dagen, goed voor jezelf zorgt. In deze blog vind je handige tips om het hoofd koel te houden.

1. Smeren, smeren, smeren

Als je in de volle zon werkt, is het enorm belangrijk om jezelf in te smeren met een goede zonnebrandcrème met minimaal factor 30. Vaak is dit niet het eerste waar je aan denkt, terwijl het je huid geen goed doet als je verbrandt. Als je verbrandt, beschadig je je huid enorm en is de kans op huidkanker groter. Stop de zonnebrandcrème in je tas of in je koelbox en smeer bij extreme hitte in elk geval om de twee uur. Schroom ook niet om je collega’s erop te wijzen hoe belangrijk het is om te (blijven) smeren, later zullen ze je dankbaar zijn!

2. Drink genoeg water

Genoeg water drinken is een must als je buiten werkt. Minstens 2 liter per dag, maar het liefst meer is zeker aan te bevelen. Doordat je tijdens warm weer veel zweet, is water drinken belangrijk om je vochtbalans op peil te houden. Let er wel op dat je geen ijskoud water drinkt. Je kunt beter lauw water drinken. Waarom? Anders gaat je lichaam zichzelf proberen op te warmen van binnenuit, terwijl dat niet de bedoeling is.

3. Kleed je koel

Probeer je zo koel mogelijk te kleden. In het groen is een korte broek niet altijd even handig en niet iedere werkgever staat het toe, maar mocht het uitkomen, maak er gebruik van! Kun je geen korte broek dragen? Zorg er dan voor dat je in elk geval een shirt draagt van katoen. Draag je synthetische stoffen, dan ga je nog meer zweten. Deze stof ademt niet, terwijl katoen juist vocht opneemt. Nog een tip: draag een pet of hoed. Zo houd je je hoofd letterlijk koel. Ben je iemand die snel en veel zweet? Neem dan extra shirtjes mee. Wel zo fijn als je niet de hele dag in een nat shirt hoeft te werken!

Toch een zonnesteek opgelopen? Het Rode Kruis geeft tips over wat te doen bij een zonnesteek.

4. Pas de planning aan

Niet iedere groenmedewerker heeft de mogelijkheid om de planning op het weer aan te passen. Toch zijn er bedrijven die bijvoorbeeld een tropenrooster invoeren, zodat je eerder begint met het werk en eerder stopt. Is dit geen optie, zorg er dan voor dat de planning erop wordt aangepast. Dit kan door goed na te denken over de stand van de zon, zodat je zoveel mogelijk in de schaduw kan werken. Als de ene kant van de straat of het plantsoen zon heeft, is er een kans dat de andere kan dit niet heeft. Op die manier kun je alsnog tijdens een hittegolf zoveel mogelijk werk verrichten.

De groenvoorziening is over het algemeen geen branche waar het wordt gewaardeerd als jij je werk in een versnelling minder doet, maar geloof ons: tijdens een hittegolf kun je nog beter de hele dag in één versnelling minder werken dan maar doorrazen. Langer dan tot een uur of twee houd je het dan zeker niet vol en oververhitting en een zonnesteek liggen op de loer.

5. Zorg ervoor dat je genoeg zout binnenkrijgt

Als het warm is, zweet je meer. Als je zweet, verlies je behalve vocht ook zout. Op zulke warme dagen is het erg belangrijk dat je genoeg zout binnenkrijgt, om zo je vochtbalans in je lijf te regelen. Hoe krijg je genoeg zout binnen? Denk simpelweg aan chips, koekjes of andere zoutjes. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende eten binnenkrijgt, dus zorg ook voor voldoende boterhammen voor de lunch.

Hopelijk helpen onze tips om je deze dagen door te helpen. Succes!

Meer tips weten voor werk in de groenvoorziening? Lees onze blog