Werken met een bladblazer

27 Jan 2022

Werk je in de groenvoorziening, dan is de kans groot dat je wel eens met een bladblazer moet werken. Of misschien heb je er zelf wel één in je bezit! Met een bladblazer kun je snel en makkelijk veel bladeren opruimen. Handig voor in het park, op wegen of in je eigen tuin. Wil jij alles te weten komen over de bladblazer? Check dan deze blog!

Wat is een bladblazer?

Een bladblazer is een machine met een lange buis aan de voorkant waar de lucht uitkomt. De blaascapaciteit kan verschillen van 200 kilometer per uur tot meer dan 400 kilometer per uur. Hoe meer vermogen, hoe zwaarder de machine is en hoe meer bladeren je er tegelijk mee kan wegblazen. Ga je zelf bladblazen, dan is het sowieso handig om dit te doen wanneer de bladeren droog zijn. Dit scheelt behalve gewicht ook veel moeite! Een bladblazer kan verschillende motoren hebben.

Bladblazer met benzinemotor

Een bladblazer met benzinemotor is erg krachtig en kan gebruikt worden op grote oppervlaktes. Wel heb je bij een bladblazer met benzinemotor kans dat deze sneller heet wordt. Een groot voordeel van een bladblazer met benzinemotor is dat je hier vrij mee rond kan lopen. De machine maakt dan wel weer meer lawaai dan een bladblazer zonder benzinemotor.

Bladblazer met elektromotor

Er zijn twee soorten bladblazers met elektromotor: op accu of met draad.

Bladblazer met draad
Gebruik je een bladblazer met draad, dan kun je je minder goed bewegen aangezien de machine aan een draad vast zit. Dit is vooral geschikt als je een kleinere tuin hebt, waar je ook een stopcontact in de buurt hebt zitten. Wel is het erg handig dat je met een bladblazer met snoer zolang door kunt gaan als je wil.

Bladblazer met accu
Een bladblazer met accu geeft je een volledige bewegingsvrijheid. Een bladblazer met accu is wel wat minder sterk dan een bladblazer met benzinemotor of op draad. Met een accu heb je wel een minder lange werkduur, aangezien je maar kan blazen totdat de accu leeg is.

Bladzuigers

Sommige bladblazers hebben ook een zuigfunctie. Erg efficiënt: je blaast alle bladeren op een hoop en vervolgens zuig je alles op. Aangezien de bladeren direct versnipperen tijdens het opzuigen, bespaart dit ruimte in je groenbak.

Wil jij meer weten over de bosmaaier? Lees dan onze blog ‘Werken met de bosmaaier’.

Onderhoud van een bladblazer 

Een bladblazer vergt gelukkig weinig onderhoud. Belangrijk is de buis van de bladblazer waar de bladeren mee worden opgezogen. Deze reinig je door een simpele handborstel te gebruiken. Belangrijk is ook dat je erop let dat je niet per ongeluk grotere stenen of takken opzuigt, dit kan schadelijk zijn voor de machine waardoor deze sneller slijt.

Veilig werken met een bladblazer 

Om veilig te werken met een bladblazer, is het belangrijk dat je dit veilig doet. Een bladblazer, met name een bladblazer met benzinemotor, kan namelijk veel lawaai maken. Daarom is het aan te raden om oordoppen te gebruiken of een koptelefoon. Een veiligheidsbril is handig voor het geval er takjes omhoog springen tijdens het blazen. Omdat een bladblazer soms kan trillen, zijn handschoenen ook prettig.

Zelf werken met een bladbladblazer?

Lijkt het jou leuk om met een bladblazer te werken? In het grote groenonderhoud in de groenvoorziening komt werken met een bladblazer veel voor. Dit doe je in parken, plantsoenen, langs wegen en in wijken. Zie je dat wel zitten? Check dan al onze vacatures voor medewerker groenvoorziening!

Zoek jij een baan in de groenvoorziening of in de infra? Vind de baan die bij je past via Proflex Personeel! Bekijk al onze vacatures