Help! De eikenprocessierups is in aantocht

27 Jan 2022

Het is mei en dat betekent dat de eikenprocessierups weer in een groot deel van ons land te vinden is. Deze rups kan behoorlijk veel klachten veroorzaken. Kom je in aanraking met de brandharen van deze rups, dan bestaat de kans dat je last krijgt van jeuk, huiduitslag, irritatie aan je ogen of irritatie aan je luchtwegen. Het bestrijden van deze rups gebeurt regelmatig door groenaannemers en boomverzorgers. 

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. ’s Nachts gaan zij in groepen op zoek naar voedsel, wat voornamelijk eikenbladeren zijn. In de winter verblijven de rupsen in de bodem nabij de eik, maar in de maanden mei, juni en juli gaan ze de bomen in. De eikenprocessierups (EPR) is gevaarlijk voor mensen vanwege hun brandharen. Komt de rups in gevaar, schiet hij de microharen af, waardoor deze gemakkelijk de huid, ogen of luchtwegen binnendringen. Geen pretje! Je herkent bomen waar de EPR in actief is aan de dichte ‘webben’ die zij maken.

Welke klachten kan de eikenprocessierups veroorzaken?

Kom je in aanraking met de rups, dan krijg je vaak binnen een paar uur al last van kwaaltjes. Vaak is dit huidirritatie, jeuk, rode plekjes, maar ook moeite met ademhalen of braken komt voor. Erg vervelend dus! Wat moet je doen na contact met de rups?

  • Verwijder de haren van je huid, bijv. met een pleister, en trek ook je kleding uit.
  • Krab niet, ondanks je jeuk
  • Spoel je huid en ogen af met lauw water
  • Was je kleding op 60 graden
  • Heb je jeuk? Gebruik een crème met menthol of aloë vera, vaak verdwijnen de klachten na een week.

Bestrijding van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is er eentje die met grof geweld bestreden moet worden. Tenminste, wel als de koolmees zijn werk niet goed doet! De koolmees vindt de rupsen namelijk prima eten, alleen zijn er niet genoeg koolmezen in ons land om alle rupsen op te eten. Aangezien de eikenprocessierups in de zomermaanden regelmatig een plaag is in Nederland, zijn er gelukkig diverse manieren om deze rups te bestrijden.

Preventieve bestrijding

Ondanks dat de rupsen zich niet snel laten tegenhouden, zijn er mogelijkheden om de rups preventief te verwijderen. Dit gebeurt door in de bomen waar de rups actief is of gaat worden een bestrijdingsmiddel in de toppen te spuiten. Meer weten over de preventieve bestrijding? Bekijk dit nieuws item, waarbij RTL Nieuws bij ons langs kwam op kantoor in Apeldoorn! 

Mechanische bestrijding

Als de rupsen al actief zijn, is het zaak om ze zo snel mogelijk uit de bomen te verwijderen. Vaak gebeurt dit door middel van een hoogwerker of verreiker met zuiginstallatie. De rupsen worden weggezogen en vervolgens direct verbrand of verbrand bij een verwerkingsbedrijf.

Wil jij je inzetten als bestrijder eikenprocessierups?

Om al deze rupsen de komende maanden te bestrijden, zijn er volop mensen nodig die zich hiervoor willen inzetten. Je gaat als grondman of op de hoogwerker aan de slag. Uiteraard ben je in dit werk voorzien van de beste persoonlijke beschermingsmiddelen, zodat je zelf geen klachten krijgt van deze vervelende rups. Aangezien de rupsen door bijna het hele land actief zijn, zijn we op veel plaatsen op zoek naar gemotiveerde bestrijders. Veel mensen die je dankbaar zullen zijn! Check direct onze nieuwste vacatures.