Nationale boomfeestdag: hoe plant ik een boom?

16 Mar 2022

Vandaag (16 maart) is het voor de 67e keer Nationale Boomfeestdag. Op deze dag verruilen zo’n 100.000 basisschoolleerlingen de klas voor de buitenlucht om daar massaal bomen te planten. Het thema van deze editie is het klimaatakkoord. Wil jij zelf ook een boom planten of aan het werk in de boomverzorging? Lees dan zeker even verder!

Wat is Nationale Boomfeestdag?

Ieder jaar, op de derde woensdag in maart, wordt de Nationale Boomfeestdag georganiseerd door de gelijknamige stichting. Op deze dag krijgen basisschoolleerlingen uit groep 6 les over de waarde van bomen. De gedachte is dat uiteindelijk ieder kind op de basisschool één boom plant. De Nationale Boomfeestdag bestaat al sinds 1957 en meer dan 300 gemeenten doen eraan mee. Het thema van dit jaar is ‘Ieder kind een boom’ en de aftrap is in de gemeente Haarlemmermeer. Dit jaar is het extra bijzonder: de kinderen kunnen debatteren met lokale en landelijke politici over het Klimaatakkoord aan de KinderKlimaattafel. Vervolgens wordt het Kinderklimaat-akkoord aangeboden.

Onze tips: zo plant jij een boom

Wil jij ook graag een boom planten? Bomen zijn er in allerlei soorten: van fruitbomen tot grote kastanjes. Oriënteer je van tevoren goed in welke soort boom je wil planten. En waar: het is niet echt praktisch als de boom maar een meter van je raam staat!

  • Koop een boom bij voorkeur bij een kwekerij en zorg ervoor dat de wortelen goed zijn bedekt tijdens het vervoeren.
  • Belangrijk is dat je een ruim gat graaft en je hiervan de grond met compost bezaaid, om zo de groei te bevorderen.
  • Ook van belang is dat je de boom niet te diep in de grond zaait.
  • Zorg ervoor dat je het jute of metalen gaas van de kluit afhaalt, dit belemmert namelijk de groei.
  • Is de boom eenmaal gezaaid, geef hem dan royaal water. Ook tijdens het planten van een boom is het aan te raden om af en toe wat water en compost in het plantgat te stoppen.
  • Wat ook handig kan zijn bij het planten van een boom is het gebruiken van een boompaal, waardoor de boom meer steun ondervindt.

Wil je meer lezen over de verzorging van je tuin? Lees er alles over op onze blogpagina

Vacatures als boomverzorger

Vind jij alles wat met bomen te maken heeft interessant? Misschien is een baan als boomverzorger dan iets voor jou. Als boomverzorger weet je alles over het planten, verplanten en rooien van bomen. Om als boomverzorger te werken, heb je in elk geval de Mbo-opleiding als boomverzorger afgerond. Misschien heb je zelfs wel je European Treeworker certificaat op zak. Dan liggen de banen al helemaal voor het oprapen! Ben je geïnteresseerd in een leuke baan als boomverzorger of ETW’er? Solliciteer dan snel!