5x dit gaat er mis bij sollicitaties

27 Jan 2022

Als uitzendbureau krijgen wij dagelijks sollicitaties binnen. Voor een sollicitatie is een cv het belangrijkste ingrediënt. Je kunt je voorstellen dat we inmiddels al een heleboel cv’s voor onze ogen hebben gehad. Een groot deel daarvan is goed, maar jammer genoeg zien we ook veel misgaan. In dit overzicht vind je de 5 meest gemaakte fouten bij een sollicitatie!

1. Onjuiste of ontbrekende gegevens

Met stipt op de eerste plaats: gegevens die niet kloppen of ontbreken. Hoe kunnen we contact met je opnemen als er geen 06-nummer op staat en geen e-mailadres? Of een mobiel nummer dat niet (meer) in gebruik is? Verder is dit ook erg belangrijk om in je cv te zetten:

  • Al je opleidingen + behaalde diploma’s en certificaten
  • Alle relevante werkervaring, dus niet alleen van de afgelopen jaren(!)
  • Welke rijbewijzen je hebt behaald
  • Geboortedatum, juiste adresgegevens, e-mail en telefoonnummer
  • Referenties van oude werkgevers die we kunnen benaderen (een naam, bedrijfsnaam en nummer)

Meer weten over een goed cv? Check dan ons artikel ‘Een goed cv maak je zo!’

2. Je bent onbereikbaar

Yes, we hebben je cv goed ontvangen en vervolgens een leuk gesprek met je gehad. We zijn druk bezig geweest om je cv goed in ons systeem te zetten en je voor te stellen bij een aantal leuke opdrachtgevers. We willen je graag op de hoogte houden of zelfs vertellen dat we een baan voor je hebben gevonden, maar dan… ben je onbereikbaar! Ondanks dat we bellen, mailen, een appje en sms’je sturen, krijgen we geen contact meer met je. Geloof me, dit overkomt ons regelmatig en het is ontzettend zonde! Zowel van onze tijd als voor jouw gedane moeite.

3. Vertel geen leugens

Vertel altijd zoveel mogelijk over wat je precies gedaan hebt en waar je kennis over hebt. Het staat nogal gênant wanneer je aan ons vertelt dat je goed kan werken met de bosmaaier, we vervolgens een baan voor je hebben geregeld en dan blijkt dat je hier nog nooit mee gewerkt hebt. Een extreem voorbeeld, maar wees je in elk geval bewust dat wanneer jij helemaal eerlijk bent, wij ook een passende baan voor je kunnen vinden. Doe je dit niet, kunnen er misvattingen ontstaan bij ons of bij de opdrachtgever en dat willen we natuurlijk voorkomen!

4. Sollicitatie zonder motivatie

Als je solliciteert, via onze website of via Indeed, krijg je direct een pop-up met de melding dat je je cv mee moet sturen. Je kan er ook voor kiezen om een sollicitatiebrief of motivatiebrief mee te sturen. Als je je cv samen met een brief opstuurt, heb je direct een goede indruk bij ons gemaakt. Zeker aan te raden dus!

Hoe schrijf je een onvergetelijke sollicitatiebrief? Lees onze blog!

5. Solliciteer niet op functies waar je niet voor in aanmerking komt

In iedere vacature zetten wij functie-eisen. Een baan als projectleider of voorman is nou eenmaal alleen maar geschikt voor mensen die al ervaring hebben opgedaan in een soortgelijke functie. Als jij dan als slager, productiemedewerker of vrachtwagenchauffeur gaat reageren op zo’n vacature, kun je ervan uit gaan dat je niet in aanmerking komt. Heb je helemaal geen ervaring in het groen, dan mag je wel reageren, maar doe dit dan alleen op vacatures waarbij vermeld staat dat er geen ervaring nodig is. Kortom: let goed op de genoemde functie-eisen en solliciteer alleen op banen die overeenkomen met je eigen ervaring!

Wil jij graag in het groen werken? Of ben je gewoon eens benieuwd naar al onze vacatures? Bekijk dan hier onze vacatures. Ga je solliciteren? Onthoud dan de bovenstaande vijf punten. Voorkom je deze fouten, dan heb je direct een voorsprong!